COVID-19

ŠEF HZJZ-a POTVRDIO: Muškarac koji je preminuo u Istri imao je koronavirus

Antonio Nino Kernjus (gore lijevo) i prizori iz Pule
 Berislava Picek / Goran Šebelić / Hanza Media

U noći s utorka na srijedu u Istri je preminuo poznati ugostitelj Antonio Nino Kernjus koji je bio u samoizolaciji zbog sumnje u koronavirus.

Kako je jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, preminuli Kernjus je bio pozitivan na koronavirus.

- Potvrđeno je jučer navečer testom da je osoba bila pozitivna. Međutim je li to smrt od koronavirusa il ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija - poručio je Capak, a javlja Hina. Capak je otkrio i kako je u Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa pa je ukupno oboljelih 99. Opširnije pročitajte OVDJE

- Ta je osoba bila u samoizolaciji. Tijekom noći došlo je do pogoršanja i ta je osoba preminula. Sada slijedi dokazivanje koji je uzrok smrti. Sugerirana je hospitalizacija, ali je osoba to odbila. U ovom trenutku ne možemo govoriti je li ta osoba preminula zbog virusa. Prostori u kojima je boravila su dezinficirani - rekao je jučer Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Obitelj preminulog Kernjusa, vlasnika poznatog restorana Astarea, tvrdi u razgovoru s novinarom Glasa Istre Lukom Jelavićem da nije istina ono što je rečeno u srijedu na pressici Stožera civilne zaštite Istarske županije.

U redakciju istarskog dnevnog lista javili su se sin preminulog Nina, Emil Kernjus i snaha Kety Visintin, koji tvrde sljedeće:

- Nakon što smo čuli što je rečeno, nismo znali kako reagirati. Zvali smo regionalni civilni stožer, Dina Kozlevca, koji nam je rekao da je informacije dao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i da ih ne mogu promijeniti. Međutim, nije se dogodilo onako kako su oni ispričali, započinju sin i snaha preminulog, i nastavljaju:

- Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik. Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15.

No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama. Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu - ističu sin i snaha, dodavši da su u ovom teškom trenutku željeli iznijeti činjenice koje su se dogodile kako bi izbjegli daljnje neugodnosti i komentare nastale na, kako tvrde, neistinitim izjavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 22:19