VESELI MAUZOLEJ

ŠEF HS PRODUKTA GROBNICU OBOJAO U ROZO Nagrdio zaštićeni spomenik kulture

Industrijalac Vuković ulupao je milijun kuna u grobnicu i bojom breskve izludio konzervatore.
 Robert Fajt/ CROPIX

Marko Vuković, poznati inovator i industrijalac koji se bavi proizvodnjom pištolja i jurišnih pušaka, zbog pomalo bizarnog razloga u “nesporazumu” je s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Najbogatiji Karlovčanin je, naime, kupio derutnu, ali povijesno i arhitektonski značajnu grobnicu obitelji Turković na groblju Dubavac te je obnovio.

Vlastiti odabir boje

Uglavnom je poštovao naputke konzervatora, osim u jednom. Umjesto da zdanje oboji u sivu boju, on ga je, očito poželivši da njegovo posljednje počivalište bude malo životnije, obojio u boju breskve. U karlovačkom uredu Konzervatorskog odjela potvrđuju nam da je boju pročelja investitor odabrao samoinicijativno.

Pročelnica Branka Seiter naglašava da je s investitorom usuglašena izmjena boje pročelja kako bi se i taj element uskladio s odredbama konzervatorske struke.

Kasni 39 mjeseci

Trebalo je to biti u najkraćem mogućem roku. No, od njihova su dogovora prošle tri godine i tri mjeseca, a vrijedan spomenik kulture na platou karlovačkog groblja još je obojan u boju breskve. Na pitanje o sankcijama za investitora ako ne ispoštuje njihove zahtjeve, nisu nam odgovorili. Napominju da grobnica Turković (iako sada nosi ime Marka Vukovića) nije pojedinačno zaštićena kao kulturno dobro nego se nalazi unutar prostornih međa kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada Karlovca koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

- Prije početka radova na predmetnoj grobnici, odnosno u rujnu 2009. propisani su posebni uvjeti vezani uz građevinsku sanaciju građevine, njeno unutarnje i vanjsko uređenje, kao i za uređenje okoliša. Obnova predmetne grobnice u pogledu sanacije krovišta, postavljanja novog pokrova od bakrenog lima, limarskih radova, obnove križa, izvedbe nove stolarije, izvedbe novih vitraja i sanacije žbuke pročelja izvedena je prema posebnim uvjetima ovog Odjela, a odstupilo se jedino u boji pročelja - kaže pročelnica Seiter.

Povijesna obitelj

U obnovu grobnice Vuković je navodno uložio milijun kuna. Na ulazu je u mramoru isklesan natpis “Obitelj M. Vuković”. Turkovići su povijesna karlovačka obitelj, njezini su članovi bili poznati po obradi drva i gradnji brodova, a spominju se i kao poznati bankari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:10