NAKON NEIZBORA ĐURĐEVIĆ

Šef DSV-a: ‘Nema ustavne krize, mi od sljedeće godine postavljamo v.d-a šefa Vrhovnog suda‘ Mrčela: ‘Tu ovlast imam ja‘

Darko Milković kaže da ne nastupa ustavna kriza zbog toga što Zlata Đurđević nije u Saboru izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda
Zlata Đurđević
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Miliković zakazao je novu sjednicu na kojoj bi se trebao raspisati treći javni poziv za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, javlja N1.

“DSV bi trebao raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva. S obzirom da smo prethodna dva javna poziva stavili rok od 30 dana za prijavu mislim će radi ravnopravnosti prema svim zainteresiranim kandidatima rok biti isti”, kazao je Milković za N1.

Milković kaže da ne nastupa ustavna kriza zbog toga što Zlata Đurđević nije u Saboru izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda bez obzira što sredinom srpnja ističe mandat aktualnom predsjedniku Đuri Sessi.

“Ne mislim da nastupa ustavna kriza jer je zakonom predviđeno da ako se predsjednik ne izabere da ga mijenja njegov zamjenik, u ovom slučaju Marin Mrčela. Zakon kaže da ga mijenja zamjenik koji je postavljen godišnjim rasporedom poslova. Taj raspored se u pravilu donosi za godinu dana. Pitanje je hoćemo li to tumačiti da ga on mijenja i dalje ako se dotad ne izabere novi predsjednik suda”, pojašnjava Milković i napominje da je nejasna procedura nakon Nove godine.

“Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati zamjenik. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima da DSV nakon što prođe Nova godina postavlja vršitelja dužnosti. Ja se nadam da ćemo dotad ipak dobiti novog predsjednika. O izmjenama ipak treba pitati Ministarstvo pravosuđa i uprave koje radi na izmjeni tog zakona”, zaključio je Milković za N1.

Mrčela: Imam ovlast donijeti godišnji raspored, sam ću odlučiti hoću li nastaviti biti v.d.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela koji će polovicom srpnja, nakon isteka mandata Đuri Sessi, preuzeti upravljanje sudom, za N1 je kazao kako će sud i dalje normalno funkcionirati, ali i da postoji rješenje za razdoblje nakon Nove godine, odnosno da on sam može odlučiti nastaviti obavljati taj posao.

- Sud će funkcionirati jednako kao i do sada. Ta situacija je predviđena u članku 44c, stavak 3. To znači da će poslove predsjednika suda, odnosno poslove sudske uprave obavljati zamjenik. Godišnji raspored se donosi za jednu godinu i spada u poslove sudske uprave. S obzirom na to da poslove sudske uprave donosi i zamjenik, to onda znači da je i zamjenik ovlašten donositi godišnji raspored, kazao je Mrčela.

U javnosti postoje prijepori može li zamjenik predsjednika Vrhovnog suda vršiti tu dužnost nakon isteka godine u slučaju da se u međuvremenu ne izabere novi predsjednik. Mrčela tvrdi da mu zakon kao zamjeniku omogućava da donose novi godišnji raspored po kojem bi osobno mogao nastaviti vršiti dužnost predsjednika suda. Smatra da se u ovom slučaju ne radi o nikakvog ustavnoj krizi.

- Ustavna kriza, barem kako sam ja to shvatio iz onog što što piše u udžbenicima o ustavnom pravu i kako je to profesor Smerdel pisao u jednom članku je situacija kada zbog političkog prijepora jedan dio državne vlasti ne može funkcionirati. To se neće desiti. Barem što se tiče sudbene vlasti jer sudovi će i dalje raditi, suci će i dalje suditi i s te strane se ništa neće promijeniti, napominje Mrčela koji također kaže da se neće prijaviti na novi javni poziv DSV-a.

- Ne znam. Ja sam zapravo već rekao da neću pa mogu samo to ponoviti. Ne znam koje bi to okolnosti bile da se prijavim. Sve sam vam odgovorio, zaljučuje Mrčela za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:44