VINKO FILIPOVIĆ

Šef centra za maturu: ‘Žao mi je Laure, ali odluka o poništenju ispita je konačna. Spreman sam s njom razgovarati ako želi‘

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objasnio je odluku o poništavanju čitavog ispita

Vinko Filipović

 Marko Miscevic/CROPIX

Zagrebačkoj maturantici Lauri Mikić poništen je ispit državne mature iz hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. Diskvalificirana je odlukom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i nema mogućnost žalbe, čime je "pala" maturu budući da nema položen jedan od obaveznih ispita.

Kako je Mikić navela medijima, slučajno je uslijed velike doze stresa i umora potpisala esej, a to je Pravilnikom o polaganju državne mature izričito zabranjeno zbog tajnosti podataka. Paralelno, uspjela je položiti prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to s izvrsnim rezultatom.

"Dalje je samo pakao nepravde koji ne bih poželjela ni najgore neprijatelju", navela je maturantica, razočarana što nema mogućnost žalbe na odluku Centra o diskvalifikaciji.

Slučaj je senzibilizirao javnost jer je riječ o izvrsnoj učenici, zbog čega dio javnosti smatra da je odluka pregruba, a pojedini pravnici tvrde i kako bi ista "pala" na sudu. S druge strane, iz NCVVO-a objašnjavaju da Pravilnik u ovakvim slučajevima predviđa mjeru poništenja ispita ili dijela ispita, međutim, u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit. To, kažu, utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani.

Od ravnatelja NCVVO-a Vinka Filipovića zatražili smo da pojasni slučaj i navede postoji li mogućnost promjene odluke Centra u korist maturantice.

"Mjera je izrečena u skladu s odredbama Pravilnika o polaganju državne mature", odgovara kratko Filipović.

Ne smatrate da je odluka u ovome slučaju rigorozna?

- Člankom 31. Pravilnika o polaganju državne mature jasno su propisana nedozvoljena ponašanja učenika, odnosno pristupnika na ispitu i mjere koje se izriču u slučaju utvrđenog nedozvoljenog ponašanja. Na svakom ispitu državne mature stoji jasna napomena o nepotpisivanju punim imenom, a na to više puta upozorava i dežurni nastavnik tijekom ispita.

Kako komentirate izjavu odvjetnika koji tvrdi da je odluka o poništenju ispita nezakonita i neustavna jer Pravilnik u ovakvim slučajevima ne uvažava institut žalbe?

- Pravilnikom je propisano da je odluka ravnatelja Centra u slučaju utvrđenih nepravilnosti konačna. Čak i da je protiv takvih odluka dopušteno izjavljivanje prigovora ili žalbe, tijelo koje bi preispitivalo tu odluku ponovno bi utvrđivalo činjenično stanje, a nedvojbeno je u konkretnom slučaju da se učenica potpisala punim imenom i prezimenom, čim je kompromitiran njezin barkod pod kojim je pisala sve ispite državne mature.

Može li maturantica upisati Muzičku akademiju na kojoj je prošla prijemni ako na jesenskom roku položi maturu?

- To je u nadležnosti Muzičke akademije. Prema mojim spoznajama, Akademija daje mogućnost i prakticira upis studenata koji nisu položili državnu maturu. Da je to tako, potvrdila mi je i jedna majka navodeći slučaj od prije nekoliko godina kad je njezin sin sa 16 godina bio primljen na Akademiju.

Očekujete li sudski spor?

- Naravno da ne želim sudski spor, ali to je legitimno pravo svakog građanina ukoliko se smatra oštećenim. Meni je žao zbog ovog slučaja, ali kao legalist, poštivat ću sve što će se dalje događati.

Razmišljate li zbog ovog slučaja promijeniti Pravilnik?

- Smatram da postoji prostor i potreba za dopunama i izmjenama Pravilnika, stoga će Centar uputiti takav prijedlog nadležnom ministarstvu.

Planirate li organizirati susret s maturanticom i saslušati njezino mišljenje?

- Dostupan sam za svaku vrstu komunikacije. Ovih dana sam razgovarao s mamom jedne pristupnice, izrazio žaljenje, ali je prihvatila nemogućnost iznimke. Temeljni postulat državne mature je poštivanje pravila, ista pravila za sve i zaštita tajnosti, potpisivanjem ispita to je narušeno. Žao mi je svakog od 24 učenika koji su se potpisali, kao i svih onih iz prethodnih godina, ali dok su pravila ovakva, moramo ih poštovati. Spreman sam u svakom trenutku razgovarati s učenicom i roditeljima ako to žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:25