IZBORNI INŽENJERING

SDSS-ovo ‘ne’ prekrajanju: Računaju na četiri mandata ako ostanu stare jedinice

Premijerka je s dnevnog reda Vlade skinula temu o izbornim jedinicama zbog partnera iz SDSS-a

ZAGREB - Drugi najjači partner HDZ-a - SDSS - odbio je podržati nove izborne jedinice jer se ne slaže s prekrojenom devetom, a premijerka Jadranka Kosor zato je u petak, samo sat vremena prije sjednice, skinula tu točku s dnevnog reda Vlade, doznaje se neslužbeno u vladajućoj koaliciji.

Tehničke izmjene

Prema prijedlogu napravljenom u Ministarstvu uprave, njihovo je biračko tijelo, dosad okrupnjeno u devetoj jedinici, po novome podijeljeno na sedmu i devetu. Vrhu SDSS-a to nikako ne odgovara jer tri mandata planiraju osvojiti na manjinskoj i barem još jedan na stranačkoj listi. Idealna za ostvarenje tog cilja bila im je stara deveta izborna jedinica u kojoj su, izračunali su, 2007. godine osvojili više od četiri i pol posto glasova.

- Intenzivnim radom na terenu mi smo, znači, mogli na području Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i u dijelu Splitsko-dalmatinske županije osvojiti jedan “klasični mandat”.

Ovakvim prekrajanjem, u kojem se sedmoj jedinici pripaja cijela Lika, ali i dio dalmatinskog zaleđa sve do Knina, šanse su nam gotovo nikakve. Naše biračko tijelo time je prepolovljeno, što nam značajno umanjuje šanse na općoj listi - tvrdi izvor iz SDSS-a.

Međutim, još ništa nije izgubljeno: staru “devetu” moguće je, priznaju upućeni, prekrojiti tako da ne ide na štetu nikome iz redova vladajućih. O tome će već sutra, neslužbeno doznajemo, raspravljati vladajuća koalicija. Bit će to zanimljiva rasprava, s obzirom na to da su HDZ-u mjesecima mozgali kako riješiti problem prevelike devete jedinice, a da pod izgovorom “tehničkih izmjena” ušićare pokoji mandat. Zbog toga su i prekoračili možebitni rok 11. ožujka, a sada bi im sve moglo pasti u vodu. Zato već smišljaju rješenje.

U središnjici HDZ-a, tvrdi jedan visokopozicionirani član, prekrajaju istočnu Hrvatsku ne bi li kao kompenzaciju za rascijepljenu devetu partnerima ponudili za njih prilagođenu četvrtu ili petu jedinicu, gdje SDSS još ima pristojnu šansu za mandate na stranačkoj listi.

More do V. Gorice

Neslužbene informacije govore i da bi kvarnerski otoci na kraju ipak mogli biti vraćeni u osmu izbornu jedinicu te bi se time izbjegle primjedbe da će se novoskrojena sedma izborna jedinica, u koju bi po sadašnjem prijedlogu ulazili kvarnerski otoci, prostirati od Velike Gorice do otvorenog mora.

Navodno je otvorena i mogućnost novog prekrajanja dosadašnje druge izborne jedinice koja obuhvaća središnji dio zemlje, inače HSS-ovu izbornu bazu.

U toj stranci nisu oduševljeni HDZ-ovim prijedlogom izbornih jedinica. Navodno je i prva reakcija šefa HSS-a Josipa Friščića na novu izbornu kartu bila negativna, no vrh stranke ipak je odlučio podržati prijedlog koalicijskog partnera, što je potvrdio i Božidar Pankretić.

- Nije svejedno dobijemo li u ovoj ili onoj izbornoj jedinici dva ili tri saborska zastupnika. Spajanjem naših tradicionalnih područja s onima u kojima je jači HDZ, HSS će zapravo biti na gubitku.

Ipak, odluka je da naša stranka podrži prijedlog našeg koalicijskog partnera jer nam on omogućava ulazak u Sabor - izjavio je jedan naš sugovornik iz vrha HSS-a. U vladajućoj su koaliciji ostali iznenađeni reakcijom SDSS-a na novu izbornu kartu.

Čekanje i taktiziranje

Vodstvu SDSS-a navodno je zasmetalo to što ih HDZ nije konzultirao o prekrajanju izbornih jedinica, ali očekuju njihove tri ruke pri izglasavanju zakona koji oporba u izbornoj godini smatra protuustavnim. Naši izvori demantiraju i priče da Stanimirović i Pupovac odugovlače dok ne vide što će reći Ustavni sud o izboru zastupnika srpske manjine.

- Istina je, čekamo, ali da nam netko nedvosmisleno kaže smiju li se, u odnosu na Ustavni zakon, sada prekrajati jedinice - pojasnio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:40