MUKE PEĐE GRBINA

SDP uzdrman nakon sramote u Slavoniji: ‘Znamo za planove bernardićevaca, spremni smo‘

Davora Bernardića navodno mnogi u stranci nagovaraju da se ponovno kandidira za predsjednika SDP-a
Peđa Grbin i Davor Bernardić
 Goran Mehkek I Marko Todorov/cropix

Nakon lanjske katastrofe na srpanjskim parlamentarnim izborima šef SDP-a Davor Bernardić dao je ostavku, a na unutarstranačkim izborima u listopadu pobijedio je Peđa Grbin, najžešći Bernardićev kritičar.

Jednako kao što je Grbin cijelo vrijeme radio o glavi Bernardiću, tako će uskoro biti i njemu - najavljivali su već tada Grbinovi unutarstranački oponenti. Neslužbenim kanalima poručivali su mu da će u akciju krenuti nakon lokalnih izbora, pogotovo ako na njima SDP loše prođe. Kako SDP doista stoji loše u ovoj kampanji, grčevito se bori da očuva čak i svoju jedinu pravu (i veliku) utvrdu - grad Rijeku, a u Zagrebu se žilavo bore da im lista za Gradsku skupštinu osvoji dovoljno mandata da skupa s koalicijom predvođenom strankom Možemo! mogu sastaviti novu gradsku vlast, apetiti Grbinovih oponenata sve su veći.

'Nerad i nesuradnja'

U tom smislu nije nevažno što je žestoki Grbinov protivnik Rajko Ostojić prije nekoliko dana Saboru dostavio zahtjev za aktiviranje svog (zamrznutog) mandata. Njegovim povratkom u SDP-ovu klubu zastupnika povećat će se broj "antigrbinovaca", koji je već sada prilično jak. Ostojić će se pridružiti Davoru Bernardiću, Zvani Brumniću, Nikši Vukasu...

Samo 15 dana prije lokalnih izbora središnjicu SDP-a zatresla je eksplozija iz Osijeka. Čak i za SDP-ove standarde tamo se dogodilo nešto prilično nevjerojatno - uopće se neće natjecati za osječko-baranjskog župana jer je utvrđeno da njihov kandidat Denis Ambruš izbornom povjerenstvu nije dostavio dovoljno važećih potpisa.

SDP-ovci su predali 3847 potpisa, a provjerom je utvrđeno da je valjanih samo 3019, što je 181 potpis manje od potrebnog broja.

- Nažalost, u dva dana nismo uspjeli skupiti dovoljno pravovaljanih potpisa - konstatirao je povjerenik SDP-a za tu županiju Damir Tomić, koji je tu dužnost preuzeo nakon što je u ponedjeljak ostavku podnio predsjednik SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji Domagoj Hajduković. Iako je od Bernardićeve ostavke prošlo skoro deset mjeseci, povjerenik Tomić za nevjerojatan debakl s prikupljanjem potpisa otpužio je bivšeg šefa SDP-a.

- Najviše mi je žao zbog Denisa, jer mislim da je bio dobar kandidat, no ovo je kulminacija lošeg vođenja stranke od strane Bernardića - rekao je Tomić u petak.

Grbinovi, a time i Tomićevi, unutarstranački neprijatelji jučer su s podsmijehom komentirali tu optužbu.

- To što se dogodilo sa skupljanjem potpisa za SDP-ova kandidata za župana posljedica je nerada i nesuradnje unutar tamošnje organizacije. Dugo su Boris Piližota (zamjenik gradonačelnika Osijeka), Biljana Borzan i sam Peđa Grbin opstruirali Domagoja Hajdukovića, a sada im se to obilo o glavu. Zato što je Hajduković dao ostavku u trenutku kada je proces prikupljanja potpisa već započeo, procesa koji su spomenuti sabotirali, jer su željeli napakostiti Hajdukoviću. A onda im se to sve obilo o glavu jer nakon Hajdukovićeve ostavke više nisu imali dovoljno vremena da prikupe potpise - tvrdi za Jutarnji list izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Koalicija u Zagrebu

Budući da zakon kaže da za potvrđivanje kandidature treba prikupiti 3200 valjanih potpisa, a SDP je predao 3847 potpisa, od kojih je čak 828 bilo "falš" (više od 20 posto!), nameće se logično pitanje - radi li se tu o nevjerojatnoj traljavosti SDP-ovaca ili o unutarstranačkoj sabotaži, možda s ciljem destabilizacije Peđe Grbina?

- Zasad u nikoga u tom smislu ne mogu posumnjati. U pravilu se do deset posto prikupljenih potpisa, iz raznih razloga i nenamjernih grešaka, provjerom pokaže nevaljanima, a sada je bilo više od 20 posto takvih. Ne vjerujem u sabotažu, mislim da se radi o greškama učinjenim zbog jako malo vremena kojeg smo imali za skupljanje potpisa - kaže izvor iz slavonskog SDP-a.

No, zanimljivo, stranački povjerenik za osječko-baranjski SDP Damir Tomić jučer je za Jutarnji list potvrdio da će već sutra od izbornog povjerenstva zatražiti uvid u potpisne liste. Očito je da SDP želi istražiti je li riječ o sabotaži ili nemaru, te koje su sve (i zašto) općinske i gradske organizacije krive za taj fijasko.

Bez obzira na rezultate istrage ovog teškog debakla, SDP-u i Grbinu samo dva tjedna prije izbora učinjena je ogromna (reputacijska) šteta.

- Ovo što se dogodilo u Osječko-baranjskoj županiji zasigurno neće koristiti stranci i zato se ispričavam svim našim članovima, biračima i simpatizerima - rekao je jučer Grbin.

I dok nam se mogući pretendenti na Grbinovu funkciju Rajko Ostojić i Davor Bernardić jučer nisu javljali na pozive i poruke, jedan od njihovih saveznika rekao je za Jutarnji list da od Grbina nakon lokalnih izbora očekuje isto što je napravio i Bernardić nakon parlamentarnih - da podnese ostavku.

- Stojimo loše, pogotovo tamo gdje se Grbin sam umiješao. U Zagrebu, Vukovaru, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj županiji - svugdje gdje je raspustio vodstva organizacija. Ako SDP u tim sredinama osvoji manje nego na prošlim lokalnim izborima, Grbin treba dati ostavku - kaže.

A što onda?

- Vidjet ćemo, mnogi u stranci nagovaraju Bernardića da se ponovno kandidira za šefa SDP-a - tvrdi.

Iz Grbinova tabora poručuju da znaju za njihove planove, da su spremni za udar, ali da pobunjenici nemaju šanse.

- Oni će pokušati napasti, bez obzira na rezultat SDP-a, koji, siguran sam, neće biti tako loš kao što oni računaju. Uostalom, obranit ćemo Rijeku, a u Zagrebu ćemo s Možemo! imati većinu, tako da će ih izborni rezultat neutralizirati - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:01