ENERGANA U RESNIKU

SDP traži da se u strateški projekt za Zagreb uloži još 140 milijuna eura: ‘Na ovome ćemo inzistirati!‘

‘Beč ima četiri enegane, a time bi Grad povratno dobio iz energane određenu količinu električne i toplinske energije‘.

Branko Kolarić i Joško Klisović

 Ranko Šuvar/Cropix

Pod egidom "vrijeme je da počnemo gospodariti otpadom, a ne da otpad gospodari nama" zagrebački SDP-ovci poručili su danas kako je nužno u planove gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Resniku uključiti i gradnju energane koja bi stajala još dodatnih oko 140 milijuna eura, pa bi projekt sveukupno stajao oko 300 milijuna eura.

- Tada bi imali cjelovito rješenje. Bez energane ćemo gradnjom CGO-a dobiti samo zatvoreno odlagalište i opet ćemo u konačnici morati odvoziti otpad - rekao je Branko Kolarić, v. d. predsjednika GO SDP-a Zagreb, dodajući da se radi o dugotrajnom problemu te da se treba krenuti u ozbiljnu akciju.

- Beč ima četiri energane, a time bi Grad povratno dobio iz energane određenu količinu električne i toplinske energije - kazao je Kolarić. I Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, smatra da se u projekt treba svakako krenuti te da će ga oni podržati na Skupštini u četvrtak, ali traže da gradonačelnik sastavi konkretan hodogram sljedećih aktivnosti.

- Pitanje otpada je strateško pitanje za Zagreb i jedno od najvažnijih pitanja. Gradonačelnik je poslao u proceduru studiju izvodljivosti, ali tražimo cjelovito rješenje u Resniku, a ono uključuje i energanu i na tome ćemo inzistirati - kazao je Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i dodao:

- Resnik neće biti novi Jakuševac jer je riječ o objektu zatvorenog tipa koji će se tamo graditi.

Zagrebački SDP-ovci su s tiskovne konferencije također poručili kako podržavaju raskid ugovora o koncesiji sa Zagrebačkim otpadnim vodama, i to radi dva buduća projekta, jedan je nadogradnja vodoopskrbnog sustava na treću razinu i radi gradnje CGO-a, no ni njima nije poznato koliko bi taj raskid ugovora u konačnici mogao stajati.

- Do računice od 420 milijuna eura su došli financijski stručnjaci koje je angažirao gradonačelnik. Oni su izračunali da bi do kraja 2028. godine ta suradnja s koncesionarom mogla toliko stajati, međutim, nije poznato koliko će vlasnici ZOV-a tražiti za raniji raskid koncesije - kazao je Klisović, dodajući kako su iz Grada Zagreba dobili informaciju da prijašnji razgovori s koncesionarom nisu ‘urodili plodom‘, odnosno da se s njima nije moglo usuglasiti oko gradnje treće faze vodoopskrbnog sustava, a ni oko toga da se Gradu Zagrebu prepusti dio zemljišta kako bi započeo s gradnjom CGO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:36