'REŠETANJE' U SABORU

SDP premijerki: Promijenite broj mobitela u 317 625

Premijerka je aludirala na nedavne izjave šefa SDP-a Zorana Milanovića kako oporba kuha juhu za pobjedu na izborima
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Na početku novog saborskog zasjedanja zastupnici su jutros premijerku Jadranku Kosor i ministre “rešetali” pitanjima u aktualnom prijepodnevu. SDP je krenuo oštro na premijerku optuživši ju da je nemoralna zbog čega bi trebala podnijeti ostavku jer daje lažna obećanja za koja zna da ih ne može ispuniti. Gordan Maras proteklih šest godina HDZ-ove Vlade nazvao je - promašenim godinama.

Hrvatska je, tvrdi Maras, blizu dužničkog ropstva.

- Rekli ste da će 2010. godina biti godina istine, da će ju građani doživjeti kao rezultate rada. Kako biste onda nazvali 2009.? Možda godinom neistina i laži jer ste negirali krizu, ili jer ste proveli samo jednu ekonomsku mjeru ili možda godinom nečinjenja, godinom obmane jer ste seljacima dali obećanja koja niste ispunili. Budući da ste lani harač mogli biste ju nazvali i godinom otimačine ili možda godinom promašenih poteza jer sada ukidate jedan dio harača. A kako biste nazvali proteklih šest godina jer je vanjski dug narastao na 44 milijarde eura, gospodarstvo ste vratili u 2006. Biste li ih nazvali izgubljenim ili potrošenih - pitao je Maras.

Premijerka mu je uzvratila kako ju ništa nije pitao već je njegova namjera poniziti premijerku i Vladu.

- Mogla bih i ja Vas pitati kako biste Vi nazvali četiri godine SDP-ove Vlade u kojima ste smanjivali plaće, rashode za branitelje, rodiljne naknade - poručila je Kosor koja tvrdi kako Hrvatska nije i neće nikada biti u dužničkom ropstvu dok je ove Vlade.

- Smanjili smo udio države u ukupnom dugu duga na 11,8 posto. Prioritet ove Vlade je izlazak iz gospodarske krize. Svoj mandat nazvala bih žestokom i odlučnom borbom protiv gospodarske krize i protiv korupcije, a ovu godinu i svakako godinom završetka pregovora s EU. Umjesto živjela juha, rekla bih živjela Hrvatska - rekla je Kosor aludirajući na nedavne izjave šefa SDP-a Zorana Milanovića kako oporba kuha juhu za pobjedu na izborima.

SDP-ova Mirela Holy podsjetila je premijerku kako je upravo ona kao potpredsjednica Vlade lani dala obećanja seljacima koja je znala da ih neće moći ispuniti.

- Kako biste regirali da je jedan visoki dužnosnik obećao nešto za što je bio svjestan da to ne može ispuniti. Biste li tražili da podnese neopozivu ostavaku - pitala je Holy nikoga ne imenujući.

- Niste precizirali o čemu se radi i o kojim političarima i da li se u međuvremenu dogodila globalna recesija. No, budući da pitate o poljoprivrednicima, moram reći da smo sve oko mlijeka ispunili i unatoč svim poteškoćama postigli smo dogovor s ostalim poljopriovrednicima - odgovorila je predsjednica Vlade. Holy je nakon toga potvrdila kako je mislila upravo na premijerku.





- Naravno da ste vi ta visokorangirana neodgovorna poltičarka koja je dala obećanja za koja je znala da ih neće moći ispuniti, a sada ste ponovno dali lažna obećanja. Trebali biste znati da takvo moralno ponašanje vodi podnošenju ostavke. Žalosno je da drugima govorite o moralu o politici, a vi se toga ne držite - istaknula je SDP-ova zastupnica.

Dragutin Lesar upitao je pak Kosor: - Premijerko, vidio sam u medijima vašu izjavu da ćete dati nalog da se izračuna šteta koju su nanijeli seljački prosvjedi. Zanima me jeste li dali nalog da se izračuna šteta koju je Hrvatska pretrpjela provođenjem neoliberalne ekonomske politike isprepletenom korupcijom, posebno od 2003.?

Premijerka je odgovorila: - Osnovali ste stranku i želim Vam puno uspjeha na vašem političkom putu. Kad je riječ o prosvjedima imam prve rezultate koji pokazuju da smo samo kroz MUP za osiguranje prosvjeda, jer ljudima je trebali isplatiti dnevnice i hranu, potrošili više od 1,7 milijuna kuna. Taj smo novac neplanirano izvukli iz proračuna. O drugoj vrsti šteta vezano za prometnice još očekujemo podatke. Želim samo reći da se svi zajedno moramo skrbiti o novcu poreznih obveznika.

- Bojim se da će vam se ova čestitka mojoj stranci obiti o glavu. Niste mi odgovorili pa tražim pisani odgovor, a reći ću vam da je Europska komisija utvrdila kako je godišnja πteta od korupcije oko 2,5 milijardi kuna - poručio je Lesar.

- Gospođo Kosor, koliko iznosi sindikalna košarica i koliko troškova pokriva? - bilo je pitanje Arsena Bauka (SDP).

- Dat ću Vam pisani odgovor jer ovo pitanje zaslužuje takav odgovor. Ali Vlada zna s kojim se poteškoćama građani to suočavaju jer živi u Hrvatskoj i dijeli sudbinu građana. Znamo da je najveća muka onih koji su ostali bez posla, ali za to nije najodgovornija Vlada i ne treba zanemariti činjenicu da smo usred globalne krize. Na početku ove godine bilježimo rast industrijske proizvodnje. Ti nas znaci mogu ohrabriti - poručila je Kosor.

- Košarica je 6400 kuna i ona pokriva 84,3 posto životnih troškova. Kad ste postali potpredsjednica Vlade objavili ste svoj broj mobitela, predlažem Vam da vaš novi broj bude 317 –625 jer to je broj nezaposlenih u Hrvatskoj - poručio je Bauk.

Paljbu iz SDP-a nastavila je Nada Čavlović Smiljanec (SDP) upitavši premijerku: - Hoćete li i ubuduće na građane koji samo traže ono što ste im obećali slati policiju?

- Nisam ja slala policiju. Ali policija je imala nalog osigurati mir i sačuvati dostojanstvo te nesmetan prolaz prometnicama. A ako je netko od policajaca počinio kazneno djelo i on podliježe kaznenim zakonima Hrvatske kao i svi drugi - rekla je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 01:31