PACIJENT U FOKUSU

SDP predstavio plan za zdravstvo: ‘Evo kako se možemo nositi s pandemijom nakon pandemije‘

Legitimno pitanje koje si moramo postaviti jesu li oni koji su se bavili gradnjom na Baniji pogodovali nekim firmama i nekim osobama

Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/Cropix

- Prošlog tjedna su slavodobitno najavljene kuće koje će se graditi na Baniji, a danas saznajemo da one nisu u skladu s građevinskim normama. Legitimno pitanje koje si moramo postaviti jesu li oni koji su se bavili tim programom pogodovali nekim firmama i nekim osobama - pita predsjednik SDP-a Peđa Grbin dodajući kako će SDP pozvati Vladu da se očituje i kaže može li u procesu obnove napraviti nešto više od kemijskih olovaka i kišobrana.

- Hoće li tražiti produljenje roka za iskorištavanje sredstava iz EU fondova i hoće li se ubrzati povlačenje sredstava - kazao je Grbin uoči sjednice Predsjedništva SDP-a. Rekao je da su i druga aktualna pitanja na dnevnom redu Predsjedništva, a među njima je zauzimanje stava oko glasanja SDP-ovih zastupnika o Zakonu o Povjerenstvu za utvrđivanje sukoba interesa.

- Vlada je uputila u proceduru zakon za koji mi u SDP-u smatramo da će otežati borbu protiv korupcije. Ako se želiš boriti protiv korupcije onda ne možeš puštati u proceduru propis koji će dovesti do toga da tijelo koje bi se preventivno trebalo baviti korupcijom i boriti protiv nje, to je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ostane bez svojeg najjačeg alata - kazao je predsjednik SDP-a dodajući kako se radi o situaciji kakva je bila u slučaju Karamarka, kada je Povjerenstvo moglo analizirati njegovo postupanje i postupanje njemu bliskih osoba, te utvrditi da se radi o sukobu interesa.

- Sada to više neće biti moguće jer se HDZ ne želi boriti protiv korupcije - zaključio je Grbin.

Potom je naveo da se SDP bavi stvaranjem svojih politika i programa, te da je nakon plana za reformu lokalne samouprave po kojemu bi se smanjio broj županija i gradova, sada red na zdravstvu.

- Jedan liječnik mi je rekao da hrvatskom zdravstvu reforma nije potrebna. Ostao sam iznenađen. Potom je kazao da reforma hrvatskom zdravstvu nije dovoljna, nego mu je potrebna kompletna rekonstrukcija jer ono ne funkcionira - kazao je predsjednik SDP-a navodeći kako nije problem samo to što se iz mjeseca u mjesec dodaju milijarde za sanaciju zdravstva, nego što ono nije okrenuto prema pacijentima, njihovom zdravlju i životima.

SDP-ova zdravstvena politika u fokus stavlja pacijenta.

- Jedna od stvari koje naglašavamo u našem programu je pitanje bolesti koje su se mogle spriječiti. Tu smo na niskim razinama, debelo ispod prosjeka EU. To nije pitanje samo covida, nego je to problem od prije 2020. godine. Sustav je neorganiziran, a jedino što Vlada nudi je da bolnice prebaci sa sfere županija na državu, bez da kaže riječ o tome kako će to utjecati na pacijente. Žele svoju šapu staviti na cijeli sustav - kritizira prvi čovjek SDP-a.

SDP-ov plan za zdravstvo koncipiran je tako da zdravstveni sustav, kada prestane pandemija koronavirusa, bude spreman nositi se sa izazovima koji će ga dočekati.

- Kolege iz zdravstva, iz primarne skrbi, bolnica, fakulteta kažu da nakon pandemije covida prijeti pandemija bolesti koje se za vrijeme covida nisu mogle liječiti. To je pandemija dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti. Zanemarili smo pacijente oboljele od kroničnih bolesti i njihova se smrtnost povećava. Nismo iskoristili vrijeme pandemije da se pripremimo za njen prestanak. SDP ovim programom nudi kako se nositi s pandemijom nakon pandemije - kaže Grbin.

Program za zdravstvo Predsjedništvo treba večeras usvojiti, a u subotu će se on raspraviti na Glavnom odboru SDP-a nakon čega ide u širu raspravu.

- Cilj nam je jako, solidarno i jednako dostupno zdravstvo. 2015 godine zdravstveni sustav je imao nekoliko milijardi kuna manje na raspolaganju nego danas. U šest godina iznos za zdravstvo je rastao, ali su rasle liste čekanja i dugovi. Da smo nastavili s politikom koja je bila 2015. godine do danas bi dug u zdravstvu bio saniran - smatra Grbin i naglašava kako zdravstvena zaštita mora biti svim dostupna neovisno o tome živi li u Zagrebu, Rijeci ili na otoku, te neovisno kakvog je tko imovinskog stanja.

O problemu zdravstvene zaštite na otocima govorila je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču koja je ispričala kako su prije dva dana trebala čak dva sata da bi se bebu "hitno" prebacilo u bolnicu u Split. Gliser, kaže Marković, ne radi, a helikopter koji je došao po dijete je sletio na privatni aerodrom i improvizirao se prihvat i prijevoz djeteta do Splita.

Grbin je još spomenuo Beroševe neuspjele projekte, kazao da se ne smije četiri puta nabavljati preplaćeni softver koji na kraju ne funkcionira, nabavljati roba od firmi kojima će se ona preplatiti, a dio novca će vratiti onome tko je naručio.

- Kada se s time prestane, biti će više novca za zdravstvo. Evo odakle novac, potpuna rekonstrukcija znači promjena paradigme da se zdravstveni sustav počne gledati s pozicije pacjenta. Ne smije se rukovodti time da se sustav gleda s pozicije kako nekog uhljebiti, kako iz njega izvući novac - ističe predsjednik SDP-a.

Navodi da je građanima potrebna adekvatna zdravstvena zaštita, a ona se dobiva tako da ljudi koji dobro rade svoj posao budu za njega dobro plaćeni, da osiguramo da se od plaće u zdravstvu može živjeti, a ne mora bježati u privatni sektor.

- To se postiže boljom organizacijom i boljom upotrebom resursa u zdravstvu. Tu su i prevencije, kao što je bio program ranog otkrivanja raka. Kada je došao HDZ-ov ministar Nakić to je prvo ukinuo, a u Hrvatskoj se više umire od raka nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe - ističe Grbin i zaključuje da je potrebna prevencija, te da se kod liječnika primarne zdravstvene zaštite mogu obaviti pregledi i manji zahvati, da se ne opterećuje bolnički sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:57