RASPRAVA U SABORU

SDP: Potreban je moderan zakon o pobačaju; HDZ: Predloženi su lošiji od onog starog 40 godina

‘Treba osuvremeniti zakon, omogućiti ženama pristup informacijama edukaciji kontracepciji i prekidu trudnoće‘

Sabina Glasovac

 Damjan Tadić/Cropix

Lijevi dio saborske oporbe ustvrdio je u četvrtak da je potrebno donijeti novi i suvremeniji zakon koji regulira prekid trudnoće, dok su u HDZ-u predloženo ocijenili lošijim od zakona prije 40 godina

Sabina Glasovac je, predstavljajući SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, naglasila kako "prekid trudnoće treba biti legalan, siguran, dostupan i kvalitetan".

Treba osuvremeniti zakon, omogućiti ženama pristup informacijama edukaciji kontracepciji i prekidu trudnoće na zahtjev bez odugovlačenja, pitanja, odvraćanja i dezinformiranja poštujući njezinu privatnost i dostojanstvo, kazala je.

"Vlada zatvara oči na sve jača konzervativna kretanja u društvu i dopušta da zbog toga ne funkcionira zdravstveni sustav, zbog straha od gubitka glasova boji se suprotstaviti marširajućem konzervativizmu", ustvrdila je Glasovac.

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) također je pozvala na donošenje novog zakona za siguran, dostupan, informiran i besplatan medicinski postupak prekida trudnoće te dostupnu i besplatnu kontracepciju istaknuvši da se ne smije dozvoliti daljnja erozija prava žena u društva.

Zastupnice su ukazale i na odluku Ustavnog suda koji je 2017. preporučio donošenje novog zakona.

Branko Bačić (Klub HDZ) kazao je da je predloženo "skandalozno podnormirano" i "u pravnom smislu ispod zakona koji je donesen prije više od 40 godina" te je najavio da ga HDZ neće podržati.

Bez okvira predlaže se davanje ovlasti ministru da pravilnikom određuje edukacijsko- preventivne mjere, dok je za vrijeme pandemije, za mjere manjeg značaja, oporba tražila donošenje dvotrećinskom većinom, rekao je.

Osim toga, dodao je, sam naziv zakona jasno odražava stav predlagatelja da je osnovno usmjerenje prekid trudnoće što je u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda da prekid trudnoće mora biti izuzetak, a ne pravilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:32