IZASLANSTVO NA MIROGOJU

SDP položio crvene ruže na grob Ivice Račana u povodu 14. godišnjice njegove smrti

Račan je 11. travnja 2007., nekoliko tjedana prije smrti, podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a
 SDP/Facebook

Polaganjem vijenca i crvenih ruža te paljenjem svijeća na grobu Ivice Račana na Mirogoju izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom stranke Peđom Grbinom obilježilo je u četvrtak obljetnicu smrti svog prvog predsjednika i nekadašnjeg premijera.

U tišini i bez izjava novinarima počast Račanu, koji je na čelu vlade bio od 2000. do 2003., uz Grbina odali su Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš-Dončić, Mirela Ahmetović, Arsen Bauk i drugi SDP-ovci.

Ivica Račan umro je 29. travnja 2007. u zagrebačkom KBC-u nakon što se zbog teške bolesti povukao iz političkog života.

Rođen je 24. veljače 1944. u njemačkom Ebersbachu, a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1970. godine.

Od 1972. do 1978. obnašao je dužnost člana Izvršnog komiteta CK SKH.

Radio je kao direktor Političke škole SKJ "J. B. Tito" u Kumrovcu, a od 1986. do 1989. kao član Predsjedništva CK SKJ zajedno sa slovenskim članovima zagovarao je politički pluralizam.

Nakon što je u prosincu 1989. izabran za predsjednika SKH, najavio je prve, demokratske višestranačke izbore u Hrvatskoj 1990. na kojima je izabran u Zastupnički dom Sabora. Zaslužan je i za mirni prijenos vlasti na tada pobjednički HDZ.

Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a osvojila je većinu zastupničkih mjesta u Saboru, pa je Ivica Račan postao predsjednik hrvatske vlade.

Tri godine kasnije SDP je na parlamentarnim izborima postao najjača oporbena stranka, a Račan je na SDP-ovoj konvenciji u svibnju 2004. ponovno biran za predsjednika stranke.

Liječnici su 31. siječnja 2007. otkrili da bolovi u ramenu koje je Račan neko vrijeme trpio nisu posljedica "smrznutog ramena", nego je u pitanju maligni tumor. Račan je 11. travnja, nekoliko tjedana prije smrti, podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 03:51