POMORSKO DOBRO

SDP-ovci u Sabor došli s plakatima s natpisom ‘Ne kradite nam i plaže‘, no entuzijazam oporbe brzo je splasnuo...

Sabornicu su redom napuštali najgrlatiji protivnici - Miro Bulj, Anka Mrak Taritaš, Marija Selak Raspudić, Željko Sačić...

Zastupnici SDP-a s plakatima s natpisom ‘Ne kradite nam i plaže‘

 Damjan Tadic/CROPIX

"Niti jedna plaža na hrvatskoj obali neće biti ograđena i niti na jednu plažu neće biti zabranjen ulazak građanima. U to budite uvjereni. Nikad nam to nije bila namjera niti želja", rekao je u srijedu nekoliko puta potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, tijekom rasprave u Saboru o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Kako bi se u prijedlogu zakona izbjegle dodatne nedoumice ili problemi u provedbi, ministar Butković prihvatio je prijedlog zastupnika HDZ-a Krunoslava Katičića da se u drugom čitanju u Zakon unese odredba da su hotelske plaže javno dostupne i da se ne može isključiti opća uporaba pomorskog dobra. Na taj bi se način onemogućilo bilo kojeg koncesionara i vlasnika hotela da građanima onemogući ulazak na hotelsku plažu. Butković je također rekao kako će se po stupanju ovog zakona na snagu poništiti sve postojeće koncesije na plaže, a budućim koncesionarima više neće biti moguća ni naplata ulaska na plažu.

Prijedlog ovog zakona izazvao je oštru kritiku u javnosti, ali i od strane parlamentarne opozicije koja se ujedinila i zajednički zatražila da se zakon povuče. Tvrde kako će se ovim zakonom građanima onemogućiti dolazak na plaže, da se pogoduje krupnom kapitalu, da je zakon nedorečen i tako dalje.

image

Zastupnici SDP-a s plakatima s natpisom ‘Ne kradite nam i plaže‘

Damjan Tadic/CROPIX

Već i prije same rasprave pojedini zastupnici su, vidjevši ministra Butkovića u sabornici, poručili kako zakon neće proći, da je on veleizdajnički, da građanima ove zemlje oduzima javno dobro... Oporbeni zastupnici bili su izuzetno motivirani i "nabrijani" za raspravu s ministrom Butkovićem, a SDP-ovi zastupnici na klupe su stavili i plakate s natpisom "Ne kradite nam i plaže".

No već pola sata nakon rasprave, tijekom koje je ministar Butković uvodno predstavio prijedlog zakona te odgovorio na nekoliko oporbenih replika, oporbeni entuzijazam u potpunosti je splasnuo. Resorni ministar jasno je poručivao kako zatvaranja plaža neće biti i kako će se provoditi jače kontrole u cilju kažnjavanja onih koji uzurpiraju pomorsko dobro. Predstavnicima SDP-a poručio je kako upravo sadašnji Zakon, koji je donijela SDP-ova Vlada, omogućuje ograđivanje plaža i stavljanje ograda pa je danas 18 plaža ograđeno. Konstantno je ponavljao i kako će sve pametne i dobronamjerne prijedloge oporbe prihvatiti za drugo čitanje Zakona.

A nakon što je oporbenoj zastupnici Ivani Kekin na pitanje što su to plaže za specijalnu namjenu i hoće li ih specificirati u Zakonu uz tvrdnju kako je tu moguća tajkunska manipulacija, odgovorio da su "to plaže za pse, nudističke plaže, plaže specijalnih bolnica. Slažem se, pojedinačno ćemo ih nabrojati", elan oporbe potpuno je pao.

U daljnjoj raspravi zastupnici Nikola Grmoja i Peđa Grbin pokušali su Butkovićevu namjeru da zakon u drugom čitanju dodatno poboljša proglasiti svojom pobjedom jer, eto, prihvaća oporbene prijedloge, no bilo je to vrlo nemušto. Svoj poraz u raspravi s resornim ministrom pokazali su pražnjenjem oporbenih stolica. Na početku rasprave u sabornici je bilo dvadesetak oporbenih zastupnika da bi nakon sat i pol rasprave taj broj pao na svega njih četvero. Sabornicu su redom napuštali oni najgrlatiji protivnici - Miro Bulj, Anka Mrak Taritaš, Marija Selak Raspudić, Željko Sačić, Nino Raspudić itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:50