OD IDUĆE GODINE

SDP-ov vijećnik u Splitu: ‘Grad daje 600.000 kuna za sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje‘

Moj prijedlog je da se sufinanciranje dodjeljuje parovima s prebivalištem u Splitu, rekao je Matijević

Damir Matijević

 Duje Klaric/Cropix

Vijećnik splitskog SDP-a u Gradskom vijeću Davor Matijević u ponedjeljak je istaknuo kako će se od iduće godine iz proračunskih sredstava odvajati 600 tisuća kuna za sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje, a što su dogovorili s gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Split je, kako je rekao, u jednom desetljeću izgubio više od 10 tisuća stanovnika, tendenciju loših trendova treba zaustaviti pa je SDP predložio ulaganja u medicinski potpomognutu oplodnju. Zahvaljujući tom postupku, kaže, u Hrvatskoj se godišnje rodi oko 1.200 djece, pomoć potraži 10 tisuća parova, a u splitskom KBC-u na taj se način rodi preko stotine djece.

"Pravilnik ćemo još dodatno uskladiti. Moj prijedlog je da se sufinanciranje dodjeljuje parovima s prebivalištem u Splitu, i to da se sufinancira postupke ženama i od 42 do 44 godine što ne pokriva HZZO", pojasnio je.

"Grad Split bi pokrivao dodatna tri postupka uz pet postupaka HZZO, te bi sufinancirao 80 posto ukupnih troškova ukoliko se postupak provede u splitskom KBC-u, 60 ako se postupak provede u nekoj od privatnih ustanova s područja Splita te s ukupno 40 posto sufinanciranja, i to najviše do 7.500 kuna, ako se postupak provede u nekoj od zdravstvenih ustanova na području RH ili zemalja EU", kazao je.

Istaknuo je primjer grada Osijeka koji uvođenjem Fonda za medicinski potpomognutu oplodnju bilježi sjajne rezultate tvrdeći kako su u godinu dana postigli 70 poroda.

"U našoj županiji to već godinama provodi općina Gradac na čelu sa SDP-ovcem Matkom Burićem, a sada će napokon i Split krenuti ovim smjerom", naglasio je na konferenciji za novinare Davor Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:28