MALVERZACIJE

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika u lisicama, priveden i njegov otac, poznati poduzetnik

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika na lokalnim izborima i gradski vijećnik te stranke Ivan Tropan sumnjiči se da je, zajedno s ocem, zloupotrijebio potpore za očuvanje radnih mjesta
Ivan Tropan
 Tonči Plazibat/Cropix

Policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske priveli su u srijedu nešto prije 11 sati dežurnom državnom odvjetniku poznatog dubrovačkog gospodarstvenika Igora Tropana (55) iz branše turizma i prijevoza. Riječ je o ocu SDP-ova dubrovačkog gradskog vijećnika, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon što je priveden Igor, nešto iza 11 sati isto se dogodilo i njegovu sinu Ivanu Tropanu (32), SDP-ovu dubrovačkom gradskom vijećniku i kandidatu SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika na lokalnim izborima kojega se povezuje s prvoosumnjičenikom. Tropani su inače vlasnici tvrtke za iznajmljivanje vozila, a navodno ih se tereti za netransparentno poslovanje.

Trenutačno se obojica nalaze u Državnom odvjetništvu, a očekuje se da će, ako državni odvjetnik to bude smatrao potrebnim i bude tražio mjeru lišavanja slobode te istražnog zatvora, uskoro biti privedeni i sucu istrage koji će odlučiti o određivanju istražnog zatvora.

image
Igor Tropan
Tonči Plazibat/CROPIX

Kao prvi razlog privođenja navodila se osnovana sumnja u netransparentno poslovanje i vođenje poslovnih knjiga, a dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 55-godišnji muškarac počinio kazneno djelo "Prijevara" iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona na štetu 17 osoba.

Naime, u vremenskom razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2021., zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrio je činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade Republike Hrvatske namijenjenog očuvanju radnih mjesta tijekom trajanja krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

image
Ivan Tropan
Tonči Plazibat/Cropix

Zaposlenike je uvjerio kako te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu te je od njih zahtijevao da mu vrate novčana sredstva nakon izvršene uplate na njihove tekuće račune u banci ili je temeljem pribavljene punomoći osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva i tako ih zadržavao za sebe osobno, piše Dubrovački vjesnik.

U počinjenju kaznenog djela 55-godišnjaku je pomogao 32-godišnji muškarac (njegov sin), također zaposlenik navedenog trgovačkog društva, a kojeg se sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona na način da je u lipnju 2020. izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali.

image
Igor Tropan
Tonči Plazibat/Cropix

Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih 17 osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kuna, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u istome iznosu.

image
Ivan Tropan
Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:07