PRONATALITETNA POLITIKA

SDP nije uspio uvjeriti kolege da ima dobra rješenja

Marija Alfirev
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Predstavnica SDP-ova saborskog Kluba nije u četvrtak uspjela uvjeriti predstavnicu Vlade, ni HDZ-ove zastupnike, da prihvate izmjene koje SDP predlaže u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Tim prijedlogom ništa se ne gubi, može se samo dobiti, mogao bi pridonijeti pronatalitetnoj politici, olakšati obiteljima skrb o djeci, bezuspješno je argumentirala Marija Alfirev (SDP).

Objasnila je kako SDP predlaže da se kod jednoroditeljskih obitelji omogući prijenos prava na treću osobu, tj. baku ili djeda kako bi taj roditelj lakše uskladio posao i roditeljstvo. Sve je više takvih obitelji, a činenica je i da bake i djedovi pomažu, ovako bi im se zakonski omogućilo korištenje prava koja su bila na strani roditelja, kazala je zastupnica.

SDP-ov prijedlog, dodala je, ide i na osnaživanje sudjelovanja očeva od najranije dobi djeta, predlaže uvođenje isključivo očevog dopusta odnosno poštede od rada u trajanju od 14 dana, uvođenje prava rada 'na pola' radnog vremena do navršene 3. godine djetetova života i za obitelji čije dijete nema zdravstvenih teškoća, te pravo na slobodan dan za prenatalni pregled za oba roditelja.

Odakle će se osigurati sredstva za provedbu zakona, nekim bi se rješenjima opteretili poslodavci, a nije razvidno jesu li oni konzultirani i jesu li spremni sudjelovati u tome, kaže Branka Juričev Martinčev (HDZ) koja drži da se SDP-ovim prijedozima neće učiniti "ni mali pomak" u obiteljskoj i demografskoj slici države.

Rođeno više djece

Ova je Vlada donijela brojne demografske mjere koje su doprinijele da je u prvih šest mjeseci prošle godine rođeno 820 djece više nego godinu prije, naglasila je HDZ-ova zastupnica.

Ponuđenim izmjenama uvode se potpuno nova prava, pa ne stoji tvrdnja da zakon ne iziskuje sredstva, poručuje država tajnica u Ministarstvu demografije Marija Pletikosa. Osim toga, dodala je, prethodno je trebalo konzultirati socijalne partnere na koje bi rješenja mogla utjecati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:49