RASKOL NA LJEVICI

SDP navodno raskida koaliciju s Možemo! u Zagrebu. Tomaševiću će faliti dvije ruke, doznajemo detalje

Raskidaju, kako navode, jer se radi o dokazano neučinkovitom modelu u ostvarenju odrednica SDP-a

Tomislav Tomasević i Joško Klisović
 

 Vanesa Pandzic/Cropix

N1 televizija dobila je uvid u odluku zagrebačkog SDP-a koji je odlučio raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! i ostalim strankama s kojima je aktualna vlast izišla na prošle lokalne izbore.

Sporazum o programskoj suradnji i formiranju većine potpisan 16. lipnja 2021. raskidaju, kako navode, jer se radi o dokazano neučinkovitom modelu u ostvarenju odrednica SDP-a. Nakon današnje višesatne rasprave Gradski odbor SDP-a odlučio se na takav korak.

U neslužbenom razgovoru poručuju da to ne znači nužno konačan prestanak suradnje s Možemo! već da su spremni na suradnju sa svima koji imaju rješenje za građane, izvještava N1.

Bez zagrebačkog SDP-a, Možemo nedostaju dvije ruke u Skupštini, a u ponedjeljak je nastavak sjednice na kojoj treba donijeti odluku o podizanju kredita za zagrebački Holding, teškog 1.8 milijardi kuna. Raskid suradnje može se odraziti i na poziciju predsjednika Skupštine, Joška Klisovića, koji je iz redova SDP-a.

Otpad i zapošljavanja Bandićevih kadrova

Najava o mogućem raskidu koalicijskog sporazuma dolazi samo dan nakon sjednice Gradske skupštine na koju je većina, koju čine zastupnici Možemo! I SDP-a, primjerice dala zeleno svijetlo za izvještaj o radu gradonačelnika Tomaševića za prvih šest mjeseci ove godine.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji, cijali sporazum navodno puca i oko novog načina skupljanja otpada i gradnje spremnika na zelenim površinama, ali i oko nekih zanovih zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu gdje se nedavno zaposleni neki kadrovi pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Ovo je već treći put da se nagađa kako će zagrebački SDP na čijem je čelu Viktor Gotovac krenuti u reviziju sporazuma s Možemo! Koji je potpisan nakon što su osvojili vlast u lipnju 2021. godine.

Podsjetimo, taj koalicijski sporazum potpisali su Tomašević i šef SDP-a Peđa Grbin, a sadržavao je 28 točaka o programskoj suradnji kojom će se osigurati većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

„To su ciljevi o obnovi nakon potresa, reformi gradske uprave, kulture, obrazovanja, socijalne, stambene politike, vodoopskrbe... Osim tih 28 programskih ciljeva, sporazum sadrži i dogovor oko političkih funkcija unutar Skupštine. Predsjednik Gradske skupštine će biti iz SDP-a, a mjesta dva potpredsjednika pripast će klubu Možemo i partnerima. Dogovorili smo i predsjednička mjesta u 18 odbora. U 14 će biti zastupnici iz Možemo i partnera, a četiri mjesta će pripasti kolegama iz SDP-a”, govorio je Tomašević.

Najavili su provesti reformu Gradske uprave, sustav gradske riznice za koju se zalagao SDP,. ubrzati obnovu javnih objekata i privatnih domova oštećenih u potresu, postaviti internetsku antikorupcijsku platformu za prijavljivanje svih nepravilnosti i nezakonitosti rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava, posebno kod javnih nabava ili natječaja, digitalizirati administrativne procese i ubrzati procedure za građane, upravljati gradskom imovinom na učinkovit, transparentan i održiv način, uvesti izvannastavnu aktivnost „Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo“ u osnovne i srednje škole, izgraditi nove domove za starije osobe te uspostaviti dnevne boravke po gradskim četvrtima i osigurati skrb starijima u njihovim vlastitim domovima.

Osim toga, dogovoreno je usvojiti plan prometnog razvoja Grada Zagreba, integrirati sustav javnog prijevoza, proširiti tramvajsku mrežu i izgraditi biciklističke magistrale, realizirati dva nova podvožnjaka ispod željezničke pruge od kojih je jedan u zapadnom, a drugi u istočnom dijelu grada, osigurati održiv broj parkirnih mjesta po kvartovima, unaprijediti dostupnost zdravstvene zaštite kroz bolji sustav domova zdravlja, povećati kapacitete palijativne skrbi u gradu, izraditi novi GUP, izgraditi javne stanove za najam, povećati udio recikliranog i kompostiranog otpada te osigurati preduvjete za zatvaranje odlagališta Prudinec – Jakuševec.

Isto tako, na papir se stavilo i da se razvije transparentan sustav financiranja kulturnih djelatnosti i imenovanja članova upravnih tijela kulturnih ustanova, proširi i unaprijedi mrežu vodoopskrbe i odvodnje, modernizira vrtiće i škole, suzbije rodno uvjetovano nasilje prema ženama i LGBTIQ+ osobama, unaprijedi sportsku infrastrukturu, ostvari veću socijalnu sigurnost građana adekvatnijim mjerama i uslugama, poveća zelene i pošumljene javne površine, poboljša pristupačnost grada osobama s invaliditetom, osnuje centre za mlade, osigura energetska obnova, i nove tehnološke tvrtke i omogući suradnja između znanstveno – istraživačke zajednice, privatnih poduzeća i Grada Zagreba.

No nakon što je na čelo zagrebačkog SDP-a izabran Viktor Gotovac počelo se pričati o reviziji.

Prva takva najava stigla je u ožujku ove godine, kada je Gotovac najavio da će se revidirati postojeći koalicijski sporazum s Možemo! na temelju kojega su partneri u gradskoj vlasti.

“O tome je već odlučeno na gradskom odboru SDP-a prije nekoliko tjedana jer smo odlučili da, nakon godinu dana, trebamo evaluirati naše dogovore, projekte na kojima radimo, suradnju na svim razinama i onda pokušati raditi na tome da se ta suradnja poboljša”, rekao je tada medijima Gotovac.

Istaknuo je da će proces revizije sporazuma trajati još nekoliko mjeseci, a da je cilj potpisati novi sporazum s konkretnim i jasnim projektima kako bi građani vidjeli učinke koalicijskog djelovanja.

“U sporazumu želimo vidjeti kada i koliko će se uložiti da se realiziraju svi projekti koje smo svi zajedno obećali”, dodao je tada zastupnik Renato Petek.

Zatim su iz SDP-a čekali četiri mjeseca, te su u srpnju najavili da će u rujnu kolegama iz Možemo! predstaviti novi koalicijski sporazum.

A najava prekida koalicije dolazi u trenutku kada su na sjednici u četvrtak, skupštinska većina prihvatili ukupno 12 točaka dnevnog reda koje je Tomašević predložio, a ista ta većina je dala zeleno svijetlo i za tri prijedloga koje je na dnevni red stavio SDP.

Indikativno je da niti jedan zastupnik SDP na aktualnom satu nije postavio Tomaševiću niti jedno pitanje već je to činila tek oporba.

Inače, sutra se održava konvencija nacionalnog SDP-a. Raskid suradnje u Gradu Zagrebu nije tema konvencije, ali sigurno neće proći neopaženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 00:25