KONTROVERZNA GOŠĆA

SDP, HNS i Laburisti protiv gostovanja Judith Reisman u Saboru. HDZ-ovac Reiner: 'Ne vidim u čemu je problem?'

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zastupnici SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista protive se gostovanju u Hrvatskome saboru kontroverzne američke publicistkinje Judith Reisman, poznate po tvrdnjama da je homoseksualni pokret stvorio nacizam i holokaust, dok je HDZ-ov Željko Reiner, čiji ju je zastupnički klub i pozvao, kazao danas kako u njenom gostovanju ne vidi nikakav problem.

" Ako se nešto organizira ispred Kluba onda bi se to trebalo napraviti u stranačkim prostorijama ", izjavila je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Za stavove Judith Reisman o nacizmu i holokaustu rekla je kako "nema riječi".

"To je stvarno ignoriranje holokausta, što je katastrofa", ustvrdila je Šimac Bonačić.

S njom se suglasila i njezina stranačka kolegica Biljana Borzan dodavši kako je Sabor demokratska institucija koja predstavlja stranke i hrvatski narod, a "ovo nije baš najspretnije izabrano".

Laburistica Nansi Tireli, koju posebno brine sve niži rejting Hrvatskog sabora u očima hrvatskih građana, kazala je kako misli da bi se trebalo voditi računa o onome što se događa u saborskim prostorima. "Možda bi bilo bolje da se takve stvari održavaju u stranačkim prostorijama ili prostorijama grada", poručila je Tireli.

Nada Turina Đurić podsjetila je kako se Klub HNS-a oštro usprotivio HDZ-ovom pozivu Judith Reisman koja, kako je kazala, širi neutemeljene stavove vezane za ono za što se Hrvatski sabor deklarirao – da štiti najviše demokratske standarde, a jedan od tih standarda je i sloboda na seksualnu orijentaciju.

"Ne oduzimam pravo HDZ-u da na svojim političkim tribinama i u svojim stranačkim prostorijama poziva koga god hoće. Možda da prizovu Nostradamusa da im kaže koliko će još trajati uz ovakvu politiku koju vode", poručila je.

HDZ-ov Željko Reiner pak u dolasku Judith Reisman ne vidi problem.

"HDZ je pravovremeno najavio okrugli stol i ja ne vidim tu neki problem. Mislim da smo mi otvoreno društvo ili bi barem trebali biti i trebali bi biti pluralističko društvo. U tom kontekstu, oni koji se za to zalažu, trebali bi biti dovoljno široki da prihvate različite stavove i barem saslušaju", poručio je Reiner.

Po njegovim riječima, a priori ne prihvaćati bilo kakve stavove i zalagati se za zabranu govora bilo kome odraz je netolerancije. "Ako se netko ne slaže s određenim stavovima okrugli stolovi jesu mjesto da se to neslaganje iskaže. Međutim, zabrana, tjeranje nekoga, sasvim sigurno nije odraz ni pluralističkog društva niti demokratskog pristupa", ustvrdio je.

Na pitanje slaže li se kao znanstvenik sa tezama koje zastupa Judith Reisman, Reiner je odgovorio kako bi volio čuti te teze jer se, po njegovom mišljenju, kod nas često raspravlja o stvarima iz treće, a ne iz prve ruke.

HNS: Nadamo se da HDZ ne dijeli antidemokratične stavove Judith Reisman

ZAGREB - Saborski Klub HNS-a izrazio je danas zabrinutost najavom gostovanja američke publicistkinje Judith Reisman u Hrvatskom saboru na poziv Kluba HDZ-a, kojega pozivaju da još jednom razmisli o toj svojoj namjeri, izražavajući nadu da HDZ-ovi zastupnici ne dijele njene stavove po pitanju, nacizma, holokausta i seksualnih sloboda, koje u HNS-u smatraju antidemokratičnima i diskriminacijskima.

Klub HNS-a u priopćenju, koje nosi naslov "Judith Reisman nije mjesto u Hrvatskom saboru", navodi kako su razlozi njihove zabrinutosti izrazito antidemokratični stavovi Judith Reisman, među kojima su i tvrdnje, iznesene i u hrvatskim medijima, kako bi uvođenje seksualne edukacije dovelo do porasta pedofilije, seksualnoga nasilja, abortusa, razvoda i trgovanja djecom.

"Njen prijašnji rad u kojem, među ostalim, stoji kako su homoseksualni krugovi u Njemačkoj najodgovorniji za pojavu nacizma te kako pornografija oštećuje mozak, neistinite su i neznanstveno utemeljene teze koje služe isključivo širenju diskriminacije", kažu u HNS-u.

Građanska akcija: Pozivanjem Judith Reisman HDZ vraća dugove Crkvi

ZAGREB - Građanska akcija danas se priopćenjem obratila predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i njegov poziv američkoj znanstvenici Judith Reisman, koju u toj udruzi nazivaju homofobnom osobom i pseudoznanstvenicom, označila kao logičan nastavak politike te stranke optužene za teške povrede zakona, koja na ovaj način, kažu, djelomično vraća dugove Katoličkoj crkvi koja vodi agresivnu kampanju protiv Vlade.

"Ovim putem javno prozivamo Tomislava Karamarka za dovođenje homofobnih osoba za govornicu Sabora. Dovođenje osoba koje propagiraju nesnošljivost prema drugačijima koristeći govor mržnje", ističu u Građanskoj akciji.

"Reisman će, zahvaljujući vašoj stranci, priliku za širenje govora mržnje imati i u Saboru. Mjestu na kojem je donošenjem zakona stvorena pravna osnova za njegovo iskorjenjivanje. Prilično je jasno što će govoriti, imajući na umu stav da je obrazovanje za inkluziju u američkim javnim školama poput reklamnih postera u školama za vrijeme Hitlerove Njemačke", navode u Građanskoj akciji.

Sam njezin nastup, smatraju, teško je kršenje Ustava, a Sabor bi trebao biti prvi stup obrane tog krovnog zakona ove zemlje.

Ta je udruga jedan od potpisnika otvorenog pisma kojim je Pokret za sekularnu Hrvatsku predsjednika Sabora Josipa Leku pozvao da zaštiti dignitet parlamenta i otkaže gostoprimstvo Judith Reisman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:18