OBNOVA DOGOVORA

SDP će formirati pregovarački tim za novi sporazum s Možemo!: ‘Važno je da lijeva opcija u Zagrebu obavi svoj posao‘

Uskoro će se napuniti dva mjeseca otkad je zagrebačka organizacija SDP-a donijela jednostranu odluku o raskidu koalicijskog sporazuma

Branko Kolarić

 Damjan Tadić/Cropix

SDP bi idući tjedan trebao odrediti pregovarački tim koji će s Možemo! definirati novi koalicijski sporazum u Zagrebu te odrediti njegove temeljne ciljeve, doznajemo u toj stranci.

"Sljedeći tjedan, u utorak imamo sastanak Gradskog odbora SDP-a i jedna od tema sastanka je osnivanje radne skupine za pripremu novog sporazuma", potvrdio nam je jučer v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a, epidemiolog, dr. Branko Kolarić. Nije želio iznijeti imena članova radne skupine, ona će, kazao nam je, biti poznata nakon sjednice u utorak. "Ono što je bitno je da ćemo konstruktivno sudjelovati u obnašanju vlasti u Zagrebu. Mislim da je važno da lijeva opcija u Zagrebu obavi svoj posao jer je to bitno i za nacionalne izbore koji su pred nama", kazao nam je Kolarić.

Uskoro će se napuniti dva mjeseca otkad je zagrebačka organizacija SDP-a 9. rujna donijela jednostranu odluku o raskidu dotadašnjeg koalicijskog sporazuma s Možemo! u Zagrebu, zbog čega je šef zagrebačke organizacije Viktor Gotovac ekspresno isključen iz stranke, a SDP i Možemo! još uvijek nisu ni otpočeli pregovore o sadržaju novog koalicijskog sporazuma u glavnome gradu.

U interregnumu, dok koalicijska suradnja ni na koji način nije regulirana, SDP u zagrebačkoj Gradskoj skupštini lojalno podržava prijedloge izvršne gradske vlasti predvođene Tomislavom Tomaševićem.

Nakon Gotovčeva isključenja iz SDP-a vodstvo te stranke odlučilo se za manevar koji im je omogućio da izbjegnu nove unutarstranačke izbore u zagrebačkoj stranačkoj organizaciji. Iako je zagrebačka organizacija SDP-a velikom većinom glasova i bez dogovora s vrhom stranke donijela odluku o raskidu dotadašnjeg koalicijskog sporazuma s Možemo!, Predsjedništvo, a potom i Glavni odbor SDP-a nisu odlučili raspustiti neposlušnu gradsku organizaciju. Jer, da su je raspustili, morali bi imenovati stranačkog povjerenika za Zagreb, što bi ih po stranačkom Statutu obavezalo da u roku od šest mjeseci održe nove unutarstranačke izbore u Zagrebu, a to, s obzirom na stanje u stranci, ne bi prošlo bez novih unutarstranačkih potresa i turbulencija.

Umjesto toga, suzdržali su se od raspuštanja zagrebačke organizacije, a za njezinog vršitelja dužnosti predsjednika imenovali su dotadašnjeg Gotovčeva zamjenika, epidemiologa i ravnatelja zagrebačkog Zavoda "Andrija Štampar", dr. Branka Kolarića. Njegovo imenovanje za vršitelja dužnosti omogućava SDP-u Zagrebu da kupi vrijeme, odloži unutarstranačke izbore i smiri situaciju. Statut SDP-a, naime, ne propisuje u kojem roku v.d. predsjednika gradske stranačke organizacije mora raspisati nove unutarstranačke izbore.

A nije tajna, kažu nam izvori u zagrebačkom SDP-u, da predsjednik stranke Peđa Grbin lojalnost koaliciji Možemo! u Zagrebu vidi kao glavni ulog u postizanje dogovora o kolaciji s tom platformom na nacionalnoj razini za sljedeće parlamentarne izbore, koji bi se trebali održati 2024.

Spremnost na suradnju s Možemo! u Zagrebu Grbinu je posebno važna nakon što je SDP nakon samo osam mjeseci razvrgnuo koaliciju s listom Možemo! u Puli, što je izazvalo smjenu Dušice Radojčić s mjesta predsjednice pulskog gradskog vijeća, i nakon što je SDP u Splitu poslije ponovljenih izbora spremno i bez dogovora s Možemo" dao bespogovornu podršku Ivici Puljku. Nakon svega navedenog Grbinu je, kaže nam sugovornik iz zagrebačkog SDP-a, jasno da suradnja s Možemo! u Zagrebu ne smije ni u kojem slučaju biti stavljena na kocku.

I zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je u HTV-ovom "Dnevniku" nedavno izjavio da u Zagrebu očekuju suradnju s SDP-om bez turbulencija, što u zagrebačkom SDP-u također iščitavaju kao Tomaševićevu poruku Grbinu.

Nisu, međutim, svi u zagrebačkoj organizaciji do kraja sretni s onim što Kolarić naziva konstruktivnim obnašanjem vlasti u Zagrebu. "Izbacivanjem Gotovca iz stranke u Zagrebu smo se vratili na liniju bespogovorne suradnje s Možemo! U skupštini SDP-ovi vijećnici dižu ruke za prijedloge Možemo!, a da nema rasprave o njima, nemaju svoj stav, samo glasaju. Ne vidim kako će SDP na taj način vratiti prepoznatljivost u Zagrebu", kaže nam jedan od ne baš zadovoljnih članova zagrebačke organizacije SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:56