MAKSIM POLETAJEV

SBERBANKOV ČOVJEK ZA AGROKOR 'Mi smo se s Amerikancima već dogovorili... Ramljak je htio dijelove koncerna jeftino prodati, mi nismo za to'

Maksim Poletaev
 Bruno Konjevic / CROPIX

Donedavni drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletajev, koji je u međuvremenu postavljen za posebnog savjetnika za Agrokor u toj ruskoj banci, u srijedu je, gostujući u "RTL Direktu", otkrio prioritete novog najvećeg suvlasnika Agrokora. Prema izglasanoj nagodbi, naime, Sberbank postaje 39-postotni suvlasnik koncerna.

Na pitanje je li to ono što je htio, Poletajev odgovara negativno.

- Iskreno rečeno, to nije ono što smo htjeli. Naš glavni zadatak bio je vratiti naš kredit, nakon što postanemo vlasnici 40-postotnog udjela u Agrokoru. To prvo mora potvrditi sud, to još uvijek nije rješenje. Nakon što sud potvrdi i to bude zakonsko rješenje, onda ćemo tek postati vlasnici. Ali još jednom, to nije ono što smo htjeli - rekao je Poletajev.

Koliko je Agrokor, osobito Konzum, spreman za tržišnu utakmicu i otplatu svojih dugova s obzirom da je ovih godinu dana lex Agrokora iskorišteno samo za financijsko restrukturiranje i postizanje nagodbe, ali na poslovnom planu kompanija je ostala de facto ista kakvom ju je ostavio Ivica Todorić, Poletajev kaže kako se radi o dobrom pitanju.

- Maloprodaja se razvija, ne stoji na mjestu, primjenjuju se nove tehnologije. Ključno je da se u Agrokoru organizira maloprodaja, da se uprava posveti njezinoj izgradnji po svjetskim standardima - izjavio je u "RTL Direktu".

S obzirom da je nagodba tek izglasana, Poletajev tvrdi kako prije nje Sberbank nije razmišljao o novoj upravi.

- Koncentrirali smo se na nagodbu s vjerovnicima, a pitanje uprave doći će kasnije. Tu bih izrazio veliku zahvalnost hrvatskim potrošačima, klijentima Agrokora i Konzuma, koji su bez obzira na situaciju, bez obzira na sve što je poduzimala Vlada, ostali vjerni i kupovali u koncernu. To je bio glavni razlog uspjeha procesa u Agrokoru. Što se tiče sadašnje uprave, gospodin Peruško i Irena Weber rade dobar posao, danas sam razgovarao i s gospodinom Jurijem Solovjevim iz VTB-a i dogovorili smo se da u ovom trenutku valja provesti pravilnu implementaciju nagodbe i ne istrčavati - rekao je Poletajev.

U "RTL Direktu" su ga pitali i je li razmišljao o tome hoće li biti potrebno prodati neke Agrokorove tvrtke, prvenstveno Konzum, kako bi se ostalim tvrtkama u koncernu osigurala sigurna budućnost.

- Znate, naše prvo nerazumijevanje s gospodinom Ramljakom i njegovom upravom bilo je upravo oko toga prodati ili ne prodati. Kolege su htjele sve zapakirati i prodati po niskim cijenama. No, u tom slučaju, povrat vjerovnicima bio bi izrazito mali i tu bi četiri strane izgubile pokretač ekonomskog rasta Hrvatske. Prvo treba shvatiti situaciju, shvatiti proces, izgraditi logičnu i jednostavnu arhitekturu cijelog procesa, dobavljača, opskrbljivanja, logistike, marketinga i tek onda vidjeti što se može - izjavio je.

Iako neki hrvatski dobavljači strahuju da bi s novim, stranim vlasnicima mogli izgubiti svoje udjele na policama Konzuma, Poletajev kaže kako ne treba živjeti u strahu.

- Domaći dobavljači podržali su Agrokor u turbulentnim vremenima kad je Agrokoru bilo izrazito teško i zato im hvala. Zdrav razum nam nalaže da podržimo domaće dobavljače, one koji su pokazali maksimalnu lojalnost. S druge strane, tu će svakako biti razgovora o optimizaciji procesa, troškovima i cijenama. Ali svakako, to će biti tržišno rješenje koje će se bazirati na cijenama jer pred dioničarima moram pokazivati profit, a ne gubitke - rekao je Poletajev.

Uz ruske banke, drugi najveći suvlasnici postaju američki fondovi, a hoće li se ta svojevrsna rusko-američka koalicija uspjeti dogovoriti oko zajedničkog upravljanja i poslovnih poteza, Poletajev odgovara kako su se oni s Amerikancima već dogovorili.

- Znate, novac je međunarodna stvar, ni ruska ni američka, i važno je dogovoriti se o principu funkcioniranja. A oni su jednaki, dobit, efektivnost, transparentnost, tržišna kapitalizacija. Primjer Agrokora je dobar primjer kako ruske kompanije mogu s američkim i hrvatskim kompanijama zajedno surađivati i sudjelovati - izjavio je u "RTL Direktu".

Na pitanje koliko je politika, i hrvatska i ruska i američka, bila uključena u cijeli ovaj proces postizanja nagodbe, Poletajev odgovara kako je Putin o svemu bio informiran u trenutku kad je bio izvjestan susrest njega i hrvatske predsjednice.

- Nikad nismo dobivali nikakve komentare od države, zato što država samo traži povrat kapitala, odnosno dividende, porez, pokazatelje učinkovitosti. Nikad nismo imali pritiska ili bilo kakvih preporuka. Još jednom ću ponoviti, nema alternative dijalogu, u temelju dijaloga treba biti razgovor o novcu, i u tom slučaju političari se ne miješaju, nego samo rade svoj posao - kaže Poletajev.

On je osobno odobrio zadnji kredit Agrokoru od 100 milijuna eura, samo nekoliko tjedana uoči kraha koncerna. Objasnio je i što se u tom trenutku događalo.

- PriceWaterhouseCooper International nam je potvrdio izvještaje Agrokora o dohotku i trošku, međutim ti izvještaji nisu odgovarali realnom stanju i nisu prikazivali pravi dug. PriceWaterhouse nas je uvjeravao da je to mala kriza likvidnosti, ali da je kompanija generalno dosta stabilna. No, brojke u izvještaju nisu odgovarale realnosti, ispostavilo se da je izvještaj falsificiran. Što će dalje s time biti, ne znamo, no na sudovima je da odluče o daljnjoj sudbini - izjavio je Poletajev u "RTL Direktu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 13:00