HITNA REFORMA

Savjet PGŽ: ‘Za reformu smo zdravstva, ali bez zadiranja u pravnu osobnost ustanova‘

Država je vlasnik najvećih gubitaša u zdravstvenom sustavu, a bolnice generiraju 75 posto svih dugova zdravstva.
Bolnica Rijeka
 Srdjan Vrancic/Cropix

Savjet za zdravlje Primorsko-goranske županije na sastanku u srijedu zaključio je da je nužno potrebna strukturna reforma zdravstvenog sustava, ali da najavljene promjene koje zadiru u pravnu osobnost zdravstvenih institucija sigurno neće dati željene rezultate.

To je, nakon sastanka, izvijestila predsjednica Savjeta Romana Jerković.

Kako je istaknula, iz najavljenih zakonskih izmjena proizlazi da bi županijske ustanove Primorsko-goranske županije, a to su Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, specijalne bolnice Thalassotherapia Opatija i Crikvenica, Psihijatrijska bolnica Rab i sanitet, prešle u državno vlasništvo, a upravo je država vlasnik najvećih gubitaša u zdravstvenom sustavu. Dodala je da bolnice generiraju 75 posto svih dugova zdravstva.

A što s manjkom medicinskih sestara i liječnika?

Izrazila je i zabrinutost što se novi zakon ne bavi pitanjima manjka medicinskih sestara i liječnika te nedostatkom rasprave o financiranju kroz Zakon o zdravstvenom osiguranju, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut ustvrdio je da posljedice tako predložene reforme nisu prihvatljive, jer bi se sigurno negativno odrazile na dostignuti standard županijskih ustanova i kvalitetu usluga. Istaknuo je da svaka treća kuna uložena u zdravstvo u Primorsko- goranske županije dolazi od stanovnika županije te da se ni jedna centralizacija do sada nije pokazala dobrom.

Ocijenio je upitnim koliko bi država ulagala u nadstandard i vodila računa o specifičnostima županije.

Centralizacijom bi se dovele u pitanje i planirane investicije, među kojima je i novi Centar za hitnu medicinu na Rujevici u Rijeci, te županijskim proračunom planirana ulaganja i prijave na EU fondove, rekao je Braut.

„Sustav mreže javnog zdravstva nikad nije bio niti predmet sanacije i nije stvarao nikakve dugove. Problemi su puno dublji. Prema tome, ovo je samo jedan zahvat kojeg iskreno ni ne razumijemo“, rekao je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Leonardo Bressan smatra da se iz teksta zakona ne vidi niti jedna rečenica koja garantira rješenje i poboljšanje zdravstvenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 22:23