BRIEFING: LEKIĆ-FRIDRIH

‘Sasvim je jasno tko stoji iza molitelja na Trgu. Samo pogledajte koga su prošli mjesec doveli u Split...‘

‘Čini mi se da većina tih muškaraca na Trgu ni ne zna za što moli, za razliku od Vice Batarela‘, kaže Lekić-Fridrih

Arijana Lekić-Fridrih

 Screenshot: Hanza Tv/

"U Zagrebu, ali i još šest gradova, skupina muškarca moli za stvari koje su granično protuustavne jer zazivaju nejednakost žena. Treba kažnjavati obilježja koja se pojavljuju na tim skupovima, a na snimkama se dobro vide HOS-ova obilježja i zastave s prvim bijelim poljem. To je protuzakonito", kaže u Briefingu multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih koja svake prve subote u mjesecu na Trgu bana Jelačića predvodi performans Tiha misa kao odgovor Vitezovima bezgrešnog srca Marijina koji u sklopu projekta Muževni budite klečeći mole za mir i obraćenje hrvatskog naroda, za prestanak pobačaja, za prestanak spolnih odnosa prije braka, za čednost u odijevanju...

CIJELU EPIZODU BRIEFINGA S ARIJANOM LEKIĆ-FRIDRIH POGLEDAJTE NA KRAJU TEKSTA

"Na Tihim misama su nam se pridružili neki političari i političarke iz oporbenih stranaka, no njihov dolazak na prosvjed ne znači mnogo. Vidjela sam gradonačelnika Tomaševića na Noćnom maršu. Došao je, ali nije rekao ništa. Voljela bih od političara čuti jasnu osudu, ali i poziv na zabranu moljenja na trgu. Neka vrijeme koje s nama provode na prosvjedima iskoriste za pisanje i predlaganje zakona u Saboru. No, na toj se temi ne dobivaju politički bodovi", poručuje Lekić-Fridrih. Smatra da bi Ustavom trebalo zajamčiti pravo žena na prekid trudnoće i o tome bi trebalo organizirati referendum.

"Neki iz oporbe su u svojim predizbornim obećanjima govorili da će pokrenuti takvu inicijativu, ali to nažalost nismo vidjeli. Vrlo sam razočarana u oporbu. Čini mi se da je nema. Neki političari strateški šute i ne osuđuju ovo što se događa na Trgu. Recimo, stranka Možemo. Bila bih sretnija da razmišljaju o rješenjima jer ih oni mogu provest dok ja mogu samo stajati na Trgu", poručuje Lekić-Fridrih.

"Trebao bi reagirati Kaptol. Od Bozanića ne očekujem ništa kao ni inače, ali bi bilo dobro da Crkva iznese svoj stav jer se nju povezuje s tim pokretom koji financira poljska udruga Ordo Iuris. Crkva kasni s javnom ogradom od toga. Kršćanske vrijednosti definitivno nisu ove za koje se mole ovi muškarci. Hrvatska Crkva ne slijedi uvjerenja pape Franje koji je vrlo jasan po pitanju položaja žena i LGBTQ zajednice koja će se u jednom trenutku naći na udaru tog istog pokreta", govori Lekić-Fridrih i otkriva da je agnostkinja koja s vjernicima dijeli dio kršćanskih vrijednosti. Kaže da iza nje stoji udruga Domino koja se već 20 godina bavi ljudskim pravima, a financiraju je država, neki gradovi i EU. Tihu misu ona radi volonterski.

"Dok smo mi u veljači stajali na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u Split je organizirano stigao autobus muškaraca iz Poljske koji su na poljskom molili na Peristilu s hrvatskim muškarcima. To je organizacija Ordo Iuris i više nema nikakvih spekulacija tko stoji iza tih molitelja. I u hrvatskom Saboru sjede ljudi iz vrlo konzervativnih struktura koji će za godinu dana nakon izbora potencijalno biti u mogućnosti koalirati sa strankom koja je na vlasti. I može s promijeniti narativ preko noći kao što se promijenio u Poljskoj. Čini mi se da i ova inicijativa Muževni budite ide u smjeru toga da dođe do referenduma da se zabrani pobačaj", ističe Lekić-Fridrih. Napominje da je zbog svog rada doživjela puno neugodnosti i prijetnji, čak i smrću, ali policija je jako dobro odradila svoj posao. S predstavnicima moliteljima na trgu nikada nije razgovarala.

"Čini mi se da većina tih muškaraca na Trgu ni ne zna za što moli, za razliku od Vice Batarela", kaže Lekić-Fridrih pa odgovara na pitanje bi li s njim popila kavu kada bi je pozvao. Privatno, kaže, ne bi jer ne vidi što bi si mogli reći, ali bi pred kamerama.

"Planiram proširiti Tihu misu na druge gradove jer mislim da u Zagrebu postoji dovoljno nevladinih udruga i aktera koji mogu nositi tu inicijativu, dok u manjim gradovima nema tko stati nasuprot moliteljima. Mislim da je nužno da odem u neki drugi grad. Nadam se da ćemo početi razgovarati o tome što ti skupovi znače, smiju li se i gdje održavati, koje poruke se smiju slati. To očekujem od policije, ali čekam i reakcije političkih stranaka, makar kroz priopćenja. To ne treba banalizirati jer je opasno. I predsjednik države i premijer bi trebali nešto reći o tome", naglašava Lekić Fridrih koja još nije odlučila gdje će biti prve subote u travnju. Ženskim pitanjima bavi se već deset godina i odlučno zaključuje da sebe ne vidi u politici. Svi koji se žele priključiti Tihoj misi su, kaže, dobrodošli, muškarci jednako kao i žene, kao što je to samoinicijativno učinio Fred Matić koji je u Europskom parlamentu član odbora za ženska prava. Iz toga zaključuje da europske institucije jako dobro vode brigu o tome što se događa u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:51