NOVI OBRAT OKO POTJERE

Saša Ceci: Na albumu Pink Floyda je prizma, a ne piramida, HRT nije trebao priznati odgovor!

U sinoćnjoj epizodi HRT-ove Potjere, u završnici igre, nastala je drama o kojoj danas raspravlja cijela država
 HRT, Pink Floyd

Iako je HRT naknadno priznao da je pogriješio kad natjecatelju u kvizu Potjera nije priznao odgovor "piramida", ipak se ne radi o grešci. Naime, geometrijsko tijelo na naslovnoj strani najpopularnijeg Pink Floydovog albuma je nedvojbeno prizma, što je i bio traženi odgovor. Fizičar Saša Ceci za Jutarnji je potvrdio da je uistinu riječ o prizmi, zbog načina na koji se kroz nju lomi svjetlost.

- Piramida ne bi tako izgledala, odmah nam je rekao Saša Ceci, popularizator znanosti sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku na Institutu Ruđer Bošković. Na spornoj naslovnoj strani Pink Floydovog albuma nalazi se, kaže, prizma, koja je u dosta elemenata znanstveno točno ilustrirana.

U sinoćnjoj epizodi HRT-ove Potjere, u završnici igre, nastala je drama. Lovac Krešimir Sučević Međeral nije znao odgovoriti na pitanje o geometrijskom tijelu na naslovnoj strani albuma "The Dark Side of the Moon." Tada je priliku za točan odgovor dobio natjecatelj Ivan. Ponudio je odgovor "piramida", što mu nisu priznali jer se predviđao odgovor "prizma".

Nakon naknadne provjere, HRT je ipak priznao odgovor "piramida", a natjecatelju Ivanu zaključena je pobjeda te će mu biti isplaćen iznos za koji je u završnoj potjeri igrao, 17 500 kuna. Ispričali su se i njemu i gledateljima.

Svjetlost se može lomiti bilo gdje gdje postoje dvije plohe, pa tako i u piramidi. - Vidjet će se nekakvi efekti, razmrljat će se neke boje. Iako na piramidi postoje plohe, one se sužavaju prema vrhu pa dobivena svjetlost neće izgledati kako izgleda na tom albumu, objašnjava Ceci.

Slika s albuma identična je ilustraciji koja se nalazi u svim udžbenicima o Isaacu Newtonu i optici, a koji je zaključio kako se bijela svjetlost sastoji od zraka različitog indeksa loma. Da bi se dobio tako prikazan lom svjetlosti, ipak je potrebna prizma. Ceci ističe kako je naslovnica znanstveno jako dobra, kutevi pogođeni, a svjetlost izlazi otprilike kako je na albumu i nacrtano.

Poznavanje opće kulture je, kaže Ceci, da se Newton u pokusima koristio trostranom prizmom, što fizičari čine i danas, a nalazi se i na najpoznatijoj naslovnici Pink Floyda. - Sva pitanja u kvizovima imaju ideju da se zna nešto o općoj kulturi. Sad se već neko vrijeme promoviraju prirodne znanosti pored umjetnosti i humanističkih znanosti. Ako se nešto učilo u osnovnoj školi, primjerice taj spektar, može se i o njemu postaviti pitanje, komentirao je samo pitanje.

Opovrgnuo je i tvrdnje da se radi o trokutu, koje je uočio na društvenim mrežama. Osim što nema smisla u fizici, nema smisla ni zbog načina na koje je postavljeno pitanje. Tražilo se geometrijsko tijelo, a trokut je geometrijski lik.

- Ako već govorimo o Pink Floydu i znanstvenoj točnosti, ono što kod njih nije točno je sam naslov albuma "The Dark Side of the Moon", dodao je Ceci. Tamna strana Mjeseca ne postoji, postoji samo suprotna strana. Mjesec se vrti oko Zemlje tako da je uvijek ista strana okrenuta prema njoj. - Ljudima je to ostalo i fora zvuči, ali je krivo, komentira. U slučaju Pink Floydovog odabira naziva, moguće je da se radi o umjetničkoj slobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:00