BRIEFING

Sandra Benčić: ‘Gradit ćemo stanove u Zagrebu i davati ih mladima u jeftin dugogodišnji najam‘

U Briefingu je gostovala saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić

Sandra Benčić

 Briefing/screenshot

„Moj muž i ja imamo iznadprosječna primanja, a živimo u unajmljenom stanu jer se ne možemo obvezati na kredit od 180.000 eura koliko bi koštao stan koji nam je potreban za četveročlanu obitelj“, ističe u Briefingu saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić, dodajući kako je stambena politika koja se vodi u državi dovela do toga da si mladi ne mogu priuštiti stan.

„Cilj nam je u Zagrebu osigurati dovoljno stambenih jedinica koje ćemo dati u povoljni dugogodišnji najam mladim obiteljima, i postojeće gradske stanove, ali ćemo graditi i nove. Ta cijena neće biti visoka kao tržišna, što će utjecati na tržište da se smanjuju cijene. U Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Rijeci cijene nekretnina su toliko visoke da si ih netko s prosječnom, pa ni iznadprosječnom plaćom, ne može priuštiti“, kaže Benčić koja smatra da bi u novi zagrebački model stanogradnje mogao biti i zanimljiv privatnim investitorima poput mirovinskih fondova jer je riječ o dugoročno sigurnoj i isplativoj investiciji.

Za drastičan pad broja stanovnika u Hrvatskoj najodgovornijim smatra HDZ koji najduže vlada državom, a očito nema ni volje ni hrabrosti provesti transformacije potrebne da postanemo moderna europska država koja svojim stanovnicima omogućava visoku kvalitetu života, a za što imamo potencijale.

„Njihova je politika ovu zemlju napravila privilegijom za neke, a nužnim zlom za sve druge koji nemaju iskaznicu HDZ-a. Premijer se već trebao oglasiti i priznati greške koje su se radili u prošlosti i reći koje mjere će se provesti da se spriječi daljnja depopulacija Hrvatske. On te odgovore nema, a odgovornost prebacuje na druge, na takozvane aktere koji demontiraju državu ili na građane koji su pesimistični i ne vide dobre stvari“, naglašava Benčić.

Kaže kako je zagrebačka gradska vlast odmah krenula u restrukturiranje gradske uprave, Holdinga i gradskih ustanova, kako bi joj do kraja mandata ostalo dovoljno vremena da se ostvare i velike investicije. Ne brine je pad rejtinga njezine stranke, što pokazuju ankete.

„Kada nam je rejting bio na 16 posto govorili smo da će i padati i nismo nikad slavodobitno na tome poentirali. Bili smo svjesni da će situacija u Zagrebu kratkoročno odrediti naš rejting i da će neki potezi, koji nisu najpopularniji, ali su nužni, dovesti do pada rejtinga. No to nam nikada nije bila vodilja. Naša je snaga u tome što nismo ovdje da bismo osvajali izbore za izborima, nego da bismo implementirali program na temelju kojeg smo osvojili povjerenje građana, a onda će građani reći jesu li zadovoljni. A mi se ne smijemo voditi rejtingom od mjeseca do mjeseca, nego stvarati promjene koje smo ljudima obećali“, ističe Benčić. Naglašava da s SDP-om u Zagrebu imaju dobru suradnju, kao i u Saboru. SDP je njihov partner s kojim, smatra, zbog nekih manjih nesuglasica, suradnju ne treba dovoditi u pitanje.

„Sigurna sam da i gospodin Gotovac vjeruje u našu suradnju i da je želi, ali je legitimno da on kao novi šef zagrebačkog SDP-a želi pokazati neku svoju politiku. Svima je u cilju da ta suradnja traje“, tvrdi Benčić. Nije je, dodaje, razočarala Katarina Peović.

„Borba za medijski prostor je ponekad površna. Katarina je dobra zastupnica i cijenim je kao kolegicu. Ta medijska logika koju ima nije baš najsretnija, ali to je njezin izbor“, ističe Benčić.

„Ne razumijem kako si je Plenković dozvolio da se po pitanju obnove od potresa u dvije godine ne napravi ništa. On od toga ima ozbiljnu političku štetu. Kako nije uvidio da su neke stvari pogrešno postavljene i da ih treba promijeniti kada smo mu to svi govorili. Apsolutno je odbijao sve dobronamjerne savjete oporbe, primjerice da bude jedna institucija koja će upravljati obnovom i jedna koja će donositi političke upute, a on je to podijelio na nekoliko ministarstava i fond“, ističe Benčić dodajući kako se boji da je već prekasno da se iskoriste sva sredstva koje je Hrvatska za obnovu od potresa dobila o EU Fonda solidarnosti te da će dio od 5,1 milijarde kuna morati vratiti. Prva greška je, kaže, što se odmah nakon potresa nije počela raditi projektna dokumentacija jer se znalo da će novac doći.

Prema njezinim riječima, Grad ima utjecaj jedino na obnovu obrazovne infrastrukture i tu su u šest mjeseci, otkako je Možemo! preuzeo vlast, za obnovu prijavljeni projekti vrijedni 700 milijuna kuna. Obnova privatnih objekata je, kaže, isključivo u nadležnosti Fonda za obnovu, a tu nije napravljeno ništa, pa čak nisu ni srušeni uništeni objekti.

Tko vodi glavnu riječ u stranci Možemo!? Ne postoji, kaže, ni glavni šef ni ideolog. Dvoje su koordinatora - ona i Teodor Celakoski - koji su nešto poput predsjednika u drugim strankama.

„Kolegica Danijela Dolenec je zbog svojeg ogromnog znanja koordinirala stvaranje programa i zbog toga je smatraju ideologom stranke. Ona je vrlo značajna u stranci u smislu dugoročnog tematskog usmjeravanja, ali tu je i još puno ljudi“, napominje Benčić. O kandidatu za iduće predsjedničke izbore još nisu razgovarali. Priča da je ona kandidatkinja za premijerku je, dodaje, došla iz zezanja pa se proširila po medijima, no ni o tome se još nije razgovaralo.

Pogledajte emisiju Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:50