MITO ZA DR. IVU

Sanadera u aferi Ina tereti i švicarski menadžer. Pet mil. eura mita još uvijek je na Ježićevom računu

Novac je na Ježićev račun sjeo još 2009., a Sanader ga do danas nije ni taknuo. Možda Sanader nije ni znao za Ježićeve odnose s Mađarima. No, USKOK je pronašao menadžera Ježićeve tvrtke iz Švicarske

ZAGREB - Robert Ježić, vlasnik Diokija i Novog lista, definitivno je ključni svjedok USKOK-a u najnovijoj istrazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prvog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Hernádija i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Potvrđuje to i istražni nalog od 10. lipnja, do kojega je došao Jutarnji list, a u kojemu se USKOK poziva na Ježićevo svjedočenje.

Dogovor s Hernádijem

USKOK tereti Sanadera da je početkom 2008. kao premijer s Hernádijem dogovorio da će za 10 milijuna eura “poduzeti sve” kako bi se MOL-u kao 47-postotnom vlasniku Ine predao prevladavajući utjecaj nad hrvatskom kompanijom, te ujedno iz nje izdvojio nerentabilni plinski biznis.

USKOK navodi da je Sanader, znajući da će zaključenjem takvih ugovora nastupiti šteta za proračun RH, tražio od Damira Polančeca da u pregovorima s predstavnicima MOL-a, unatoč činjenici da je Vlada osnovala povjerenstvo, nastupa kao jedini pregovarač i da postigne dogovor da Vlada RH MOL-u prepusti potpunu kontrolu nad Inom.

“Postupajući po traženju Ive Sanadera, Damir Polančec je to i učinio”, navodi USKOK u svom nalogu te nastavlja: “... članovima Vlade RH Sanader i Polančec prezentirali su da je zaključenje takvih ugovora u interesu RH iako su znali da će istima biti prouzročena šteta Hrvatskoj, te su članovi Vlade RH, temeljem takvih uvjeravanja Sanadera, dali suglasnost za takve ugovore...”

Isplata nagrade

Nakon što je zaključenjem dopuna i izmjena ugovora 30. siječnja 2009. MOL dobio prevladavajući utjecaj nad Inom, Hernádi je Sanaderu, tvrdi USKOK, isplatio nagradu od 10,000.000 eura.

Polovica tog iznosa završila je na računu tvrtke Roberta Ježića u Švicarskoj, a za preostalih pet milijuna eura navodi se da su “isplaćeni na zasad neutvrđen način” . Ježićeva tvrtka Xenoplast & Shipping AG i dvije MOL-ove off-shore kompanije s Cipra kao pokriće za transfer novca, navodi tužiteljstvo, zaključile su dva ugovora o pružanju savjetodavnih usluga.

Prvi ugovor sklopljen je 3. lipnja 2009. između spomenute Ježićeve tvrtke i Ceroma Holdings Limited s Cipra. Već 18. lipnja ta je MOL-ova tvrtka isplatila 2,4 milijuna eura na račun Xenoplast & Shipping AG u Švicarskoj. Drugi ugovor o pružanju savjetodavnih i drugih usluga ista Ježićeva kompanija sklopila je 4. lipnja s Hangarn Oil Products Trading LTD također s Cipra, a isplata je uslijedila 17. lipnja.

Novac u iznosu od 5 milijuna eura Robert Ježić trebao je, prema Sanaderovoj uputi, zadržati na računu navedene tvrtke i isplatiti Sanaderu na njegov zahtjev, stoji u istražnom nalogu USKOK-a.

Novac na računu

Iz svega se može zaključiti da isplaćenih 5 milijuna eura već dvije godine leži na računu Ježićeve tvrtke u Švicarskoj. Čini se da Sanader od toga nije preuzeo ni centa, jer da je to učinio, sigurno bi bilo navedeno i u istražnom nalogu. Treba napomenuti da su istražitelji nakon Ježićeva svjedočenja napravili niz provjera, posebice po pitanju toka spornog novca.

NOVE DETALJE IZ AFERE INA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11