ILEGALNA RABOTA

ŠAMAN Luka Hodak: Općini Saborsko prijeti BANKROT zbog šamanova milijuna

 Ana Tuškan

ZAGREB - Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo blokiralo je u petak poslovni račun Saborskog zbog protuzakonito stečene imovinske koristi koju je općini priskrbio bivši načelnik, šaman Luka Hodak.

Iznos koji općina mora vratiti je ogroman, 971.383,76 kuna.

Kako skupiti novac?

Ako tome pribrojimo kamate, iznos se penje na skoro 1,1 milijun kuna, a s obzirom na to da je godišnji općinski proračun planiran na oko dva milijuna kuna, teško da će dug riješiti do kraja godine. To znači da je ova siromašna lička općina pred potpunim kolapsom, stat će sve i jedan projekt, neće imati novca za socijalne, sportske i druge programe, općina neće moći plaćati električnu energiju, koja je nužna za rad vodocrpilišta, pa će Saborčani ostati bez vodoopskrbe, zgrada općine ostat će bez svih režija, a svi djelatnici bez plaća.

Žalbe su odbijene

Bivši načelnik Hodak od lipnja prošle godine izdržava kaznu zatvora od godinu i dva mjeseca zbog nenamjenskog trošenja novca devedestih godina. Kriv je što županijskih 140.000 kuna nije uložio u podizanje nasada jagoda, za što mu je novac bio doznačen, više od 330.000 kuna pribavio je od raznih ministarstava za komunalnu infrastrukturu i gradnju općinske zgrade, a približno toliko potrošio je za kupnju stana novcem koji je Općina Kostrena donirala za obnovu u ratu srušene crkve. Još 200 tisuća kuna općina je “zaradila” od Hrvatskih voda, a novac je bio namijenjen za rješavanje vodoopskrbe.

- Za sudski spor i presudu saznali smo tek kada je ona postala pravomoćna i kada na presudu više nismo imali pravo prigovora. Ipak smo se žalili, ali nam je žalba odbijena.

Ima objašnjenje za sve

Hodak je rekao da sredstva za jagode uopće nisu tražili, a 50.000 kuna utrošio je za obnovu privremene ambulante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:11