DOBIO 14 MJESECI

Šaman Hodak osuđen jer je umjesto crkve gradio vodovod, a novac za jagode potrošio na plaće

Može li se dozvoliti greška osobi koja je odlučila ući u žrvanj života za vrijeme stvaranja demokracije, pita se Hodak
 Danijel Tuškan/CROPIX

SABORSKO - Poznati saborčanski šaman Luka Hodak morat će 14 mjeseci u zatvor zbog pronevjere veće količine novca u vrijeme dok je kao HDZ-ovac obnašao dužnost načelnika općine Saborsko. To mu je treća presuda u samo godinu dana, prve dvije, zbog nedozvoljenog držanja automatske puške, i zbog smrti susjeda od bunika u vigvamu tijekom novogodišnje proslave, bile su uvjetne te mu zbog njih zatvor prijeti samo ukoliko ponovi kaznena djela.

Šaman Hodak bio je, čini se po optužnici, stručnjak za prenamjene financijskih sredstava, pa je tako 1996. novac koji je Općina dobila za izgradnju crkve i župnog dvora iskoristio za nabavku cijevi za općinski vodovod. On se pravda da nije imao izbora kada za crkvu tada nisu imali projekt niti dozvole.

- Zatim, kriv sam i što sam 1999. godine počeo gradnju vodovoda u vrijednosti od cca 10 milijuna kuna a za tu namjenu smo u općini imali vlastitih sredstava ni više ni manje - već 5 tisuća kuna. Iste godine doznačena su sredstva za izgradnju općinske zgrade od 400.000,00 kuna, a izgradnja nas je oštala puno više - pravda se Hodak.

Tu nije kraj njegovim mukama. Kriv je i što je 140 tisuća kuna dobivenih od Županije za poticaje u uzgoju jagoda potrošio na plaće zaposlenika Općine i komunalije, te što je 50 tisuća kuna namjenjenih psihosocijalnoj pomoći svojih sumještana potrošio za uređenje mjesne ambulante.

- Za sva sredstva za koja sam optužen da sam nenamjenski utrošio u presudi jasno piše da sam ih utrošio u pravnu osobu odnosno Općinu Saborsko te da se sve te vrijednosti i danas nalaze na području Općine Saoprsko te kroz njih Općina ostvaruje značajnu financijsku dobit za lokalnu administraciju, a mještani se služe cijelokupnom infrastrukturom koja do tada nije postojala - kaže u čuđenju Hodak.

- Može li se dozvoliti greška osobi koja je odlučila ući u žrvanj života za vrijeme stvaranja demokracije, za vrijeme izbijanja rata, za vrijeme ublažavanja i eliminiranja posljedica rata među ljudima, posebno među onima koji su bili ideološki, nacionalno i religiozno u potpunosti suprotstavljeni, uz to žrtvujući svoju višebrojnu obitelj, sveukupnu imovinu, imidž, te svoju i ne tako malu financijsku potporu sudjelovanju u svemu tome - pita se Hodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:59