URUDŽBIRALI GA PREMIJERU

'SAM BOG ZNA ŠTO ĆEMO JOŠ ZATEĆI' Zastupnici Mosta ističu da su još prije godinu dana objavili dokument o financijskim dubiozama Grada Zagreba

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista istaknuli su u ponedjeljak kako su još prije godinu dana upozorili na loše financijsko stanje Grada Zagreba i urudžbirali dokument koji to pokazuje premijeru Andreju Plenkoviću a on nije reagirao.

"Prije godinu dana zagrebački Most upozorio je na loše financijsko stanje Grada Zagreba jer smo došli u posjed dokumenta koji otkriva u kojoj je financijskoj dubiozi Grad Zagreb, upozorili smo da se nešto mora riješiti i premijeru Plenkoviću smo urudžbirali taj dokument a on očigledno nije reagirao", kazao je Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Saboru.

Isti taj dokument, dodao je, danas je izašao samo s drugim datumom.

U dopisu Gradskog ureda za financije navodi se kako u gradskom proračunu za 2019. nedostaje 1,4 milijardi kuna za podmirenje troškova i rashoda, te se zahtijeva ograničavanje proračunske potrošnje, nepreuzimanje novih obveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava i pronalaženje drugih oblika financiranja.

"Grad Zagreb se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, na djelu je agrokorizacija Grada Zagreba, a ni gradonačelnik Milan Bandić niti premijer Plenković ne reagiraju", rekao je Sladoljev upitavši kako je moguće da se grad, koji ima veliki prirez, može naći u tako lošoj financijskoj situaciji.

Pozvao je premijera Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da se očituju o navedenom dokumentu.

Saborski zastupnik Slaven Dobrović ocijenio je da se Zagrebom upravlja bez strategije, vizije, jasnog plana i podrške struke već nizom pojedinačnih mjera na bazi potreba dnevne politike.

"Danas vidimo da je grad u iznimno velikoj financijskoj dubiozi, glavna poveznica je klijentelizam i korupcija i neće biti jednostavno upravljati gradom nakon Milana Bandića kad se otkriju stvarna stanja o zaduživanju", ustvrdio je.

Član zagrebačkog Mosta Tomislav Jelić istaknuo je kako se u godinu dana stanje gradskog proračuna nije promijenilo i nije poslan financijski nadzor zakonitosti izvršenja proračuna Zagreba. "Sam Bog zna što ćemo još zateći", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:30