'FALIŠ'

SABORSKI ZASTUPNIK OŠTRO NAPAO ŠIBENSKI FESTIVAL LJEVICE I ALTERNATIVE 'Doveli su mitropolita koji je veličao četničkog zločinca'

 Damjan Tadić / CROPIX

Uoči Festivala ljevice i alternative Šibenik koji počinje u srijedu na šibenskom trgu Mala loža, na istom tom mjestu u utorak je konferenciju za novinare održao HRAST-ov saborski zastupnik iz Šibenika Hrvoje Zekanović.

- Ogorčen sam, a taj osjećaj ogorčenja dijelim s brojnim svojim sugrađanima iz Šibenika, što će na FALIŠ-u kao gost predavanje održati mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Riječ je o pravoslavnom mitropolitu poznatom po veličanju četničkog vojvode Momčila Đujića i pjevanju pjesama u njegovu čast, a o čemu svjedoče snimke. Na ovom festivalu, koji se financira javnim novcem Ministarstva kulture, gostovat će dakle crkveni velikodostojnik koji je veličao zločince koji su pod kokardom klali sve što su stigli. Pa i partizane, a među njima i stotine Šibenčnana na Sutjesci. A simbol FALIŠ-a je crvena zvijezda petokraka, da apsurd bude veći – kazao je Hrvoje Zekanović

Jedina poveznica između četničke kokarde i zvijezde petokrake, dodao je Zekanović, je ona iz Domovinskog rata, kada su jugosrpski agresori sa ova dva simbola na kapama napali i razarali Šibenik.

Za HRAST-ova saborskog zastupnika nedopustiva je i činjenica da se novcem Ministarstva kulture ljevičarske stranke koje će na FALIŠ-u predstaviti i obratiti svojom političkom deklaracijom.

- Ovaj festival dobio je novac po natječaju inovativne, umjetničke i kulturne prakse. A što s time imaju Nova ljevica, Radnička Fronta, SRP, ORAH i Hrvatski laburisti, koji su najavili da će FALIŠ-u predstaviti Šibensku deklaraciju – 'Dug put ljevice do vlasti'. Promocija ovih političkih stranka financira se javnim novcem koji je namijenjen za kulturnu i turističku promidžbu – ustvrdio je Hrvoje Zekanović.

Iz Udruge 'Fališ', organizatora Festivala ljevice i alternative Šibenik oglasili su se priopćenjem, u kojemu, među ostalim navodi, da saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pokušava diskreditirati jednog od gostiju festivala i sudionika na temu 'Bog na razmeđi vjere i ideologije' – mitropolita Porfirija Perića.

- Hrvoje Zekanović koji preferira poluistine, mitropolita Perića prikazuje četnikom na način kako su to već napravile obavještajne službe Srbije, davši medijima osam godina staru video-snimku. Nitko ne spori da se na snimci iz Chicaga na kojoj se pjeva o četničkom ratnom zločincu Momčilu Đujiću, nalazi i mitropolit Perić. O tome kako se on tu našao i što je točno radio, Porfirije Perić objasnio je u proljeće 2015. godine u razgovoru za jedan hrvatski dnevni list – kaže se u priopćenju Udruge 'Fališ'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:38