ZAKONI KOJI SU IZAZVALI BURU U JAVNOSTI

Saborski zastupnici izglasali nove zakone o gradnji i otišli na ljetni odmor

 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Vladajuća saborska većina danas nije prihvatila prijedloge SDP-a, HNS-a i HSU-a da izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama idu u treće čitanje. Sabor je zadnjeg dana zasjedanja prije ljetne stanke izglasao oba zakona.

Zanimljivo, da vladajuća koalicija ipak nije bila složna pri glasanju - manjinci Milorad Pupovac, Furio Radin i Šemso Tanković bili su suzdržani.

Zakoni su izazvali priličnu buru u javnosti. Arhitektonska struka i niz nevladinih organizacija prozivali su Vladu da novim zakonskim rješenjima unosi dodatni nered u područje graditeljstva i ne nudi sustavna rješenja protiv bespravne gradnje. Kritičari su upozorili i da se novim zakonskim rješenjima pridonosi dodatnoj betonizaciji i apartmanizacije jadranske obale.

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, otvara se mogućnost legalizacije više od 150.000 bespravno izgrađenih zgrada. U prvoj varijanti, Vlada je predlagala da mogućnost legalizacije imaju samo oni objekti izgrađeni do 30. studenog 2009. godine. U drugom čitanju, što je na kraju i izglasano, Vlada je taj rok produljila do 21. lipnja 2011. godine. Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je kraj 2012. godine.

Za izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, Vlada tvrdi da se pojednostavljuje procedura za donošenje prostornih dokumenata i da se skraćuju rokovi izdavanja akata za gradnju s 450-500 dana na 210 dana. Tim se Zakonom omogućava i etažiranje turističkih objekata, protiv čega su se pobunili i struka i opozicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:56