NASTAVAK PROCEDURE

Saborski Odbor za medije ipak neće poništiti natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a

Zastupnici su izrazili i veliko nezadovoljstvo što na ovoj sjednici nije bio predsjednik Nadzornog odbora Mladen Čutura
Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Odbor za medije u četvrtak je većinom glasova odbio predloženi zaključak o poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a zbog nepoštivanja Zakona o braniteljima te donio zaključak da se nastavlja s procedurom izbora saslušanjem kandidata na sjednici koja će biti naknadno sazvana.

Zaključak za poništenje natječaja predložio je Zlatko Hasanbegović (Blok) nakon što je raspravu predložio i otvorio zastupnik Mosta Nino Raspudić ponovivši kako je riječ o mogućoj protuzakonitosti natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a.

Radi se o tome da Zakon o braniteljima predviđa da prednost između dva kandidata s jednakim uvjetima ima nezaposleni branitelj i član obitelji. U ovom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a kakav je objavljen trebala biti poveznica i uputa na taj zakon što se nije dogodilo, isticao je Raspudić.

Ocijenio je to i neugodnom situacijom kojom se riskiraju sudske tužbe te je kazao kako se tek treba ustanoviti je li to blamaža za koju je odgovoran Nadzorni odbor, pravnik u NO HRT-a, ili neka stručna služba.

Obuljen Korižinek: Ne radi o klasičnom zapošljavanju, HRT ima 'lex specijalis'

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek istaknula je je i da se imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a, koji ima svoj lex specialis, ne provodi na način da bi se mogla dogoditi situacija iz Zakona o braniteljima, a to je da dva kandidata imaju iste uvjete i broj bodova. Istaknula je i kako se ne radi o klasičnom zapošljavanju, već o imenovanju što provodi Sabor nakon čega se s tom osobom sklapa ugovor o radu te je naglasila kako je mišljenja da je u ovom slučaju bila poštovana procedura.

''Čak i da se procijeni da je ovdje prekršen Zakon o braniteljima, taj zakon ne predviđa institut poništenja natječaja. Ne znam na koji bi način vi donijeli zaključak da se taj natječaj poništi jer taj zakon ne predviđa poništenje natječaja, nego predviđa prekršajnu odredbu za odgovornu osobu”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek što je na sjednici potvrdio i predstavnik Ministarstva branitelja.

Zastupnici su izrazili i veliko nezadovoljstvo što na ovoj sjednici nije bio predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura, a njegova zamjenica Morana Paliković Gruden istaknula je kako je NO HRT-a poštovao proceduru i postupao u skladu sa zakonom, Dodala je i da su bili pod velikim pritiskom posljednjih dana primivši veliki broj poruka da nisu pravilno postupili i kako će za to snositi odgovornost.

''Ova situacija u kojoj se nas uvjerava da taj način treba poništiti stavlja nas u prostor pritisaka. Mailovi dolaze od šest ujutro do navečer s različitim obrazloženjima zbog čega smo mi 'protupravno' postupili, čak su nam u nekim mailovima napisali da nas čekaju neke kazne”, kazala je Paliković Gruden.

Za glavnog ravnatelja HRT-a 13 pravovaljanih kandidatura

Hasanbegović je ocijenio kako je Paliković Gruden ''nastupila kao Alisa u zemlji čudesa'' čudeći se kako netko može propitivati odluke Nadzornog odbora. Ocijenio je i kako je ministrica u ovom slučaju nastupila kao tumač zakona što nije mogla niti smjela te je predložio zaključak da saborski odbor pozove NO HRT-a da poništi natječaj. S time se složio i SDP-ov predstavnik i potpredsjednik Odbora Željko Pavić.

''Klub SDP-a je, nakon obavljenih konzultacija i prikupljenih mišljenja, donio zaključak da bi natječaj trebalo poništiti. Razlog je jednostavan, nisu navedeni uvjeti iz Zakona o braniteljima'', kazao je Pavić.

Na natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a objavljen krajem srpnja bilo je zaprimljeno 13 pravovaljanih kandidatura, a svoje je programe dosad javno predstavilo devet kandidata.

Svoje programe na tribini u zagrebačkom Novinarskom domu prošlog tjedna predstavili su Sanja Ivančin, Gordana Grandov, Dražen Miočić, Ivo Kujundžić,Nikola Kristić, Dario Špelić, Ivica Zadro, Dražen Rajković i Željko Valentić, a od poznatih kandidata pozvanih na tribinu se nisu odazvali Robert Šveb, Anita Šimić Bitunjac i Anja Šovagović Despot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:24