Velika analiza

Saborski obračuni u 2023. koje pamtimo: Premijer se stalno ponaša kao da mu loše ide, a ide mu dobro

Filozof i politički analitičar Žarko Puhovski za Jutarnji list podsjeća na najveće saborske obračune i pita se gdje je nestao SDP

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

Iako predizborna godina, tek se u tragovima u Saboru nazirala borbenost koju bi oporba trebala iskazati ima li ambiciju promijeniti odnos snaga na izborima sljedeće godine. I ti tragovi nisu tragovi programa, vizija, strategija, nego samo ideoloških eskapada. Ili, kako kaže filozof i politički analitičar Žarko Puhovski, "po podignutim tonovima, zaoštrenim atributima, prejakim riječima, koje se, što bi rekao pjesnik, pojavljuju prečesto, vidjela bi se predizborna godina, ali ne vidi se nikakva alternativna koncepcija. Oporba se bavi nadobudnim moraliziranjem, a to je moraliziranje upitne moralnosti: lako je biti u ženskom samostanu kao djevojka bez kušnje, a oni se svi u oporbi tako ponašaju. Oporba uglavnom živi od medija, ono što danas pronađu u medijima, sutra to pročitaju u Saboru kao veliki skandal i čekaju da svi padnu zgromljeni nevjerojatnim stvarima koje se događaju".

Zastupnice na meti

Zato je i lanjski dojam da je Hrvatska postala jednostranačka država koja uz brojne političke stranke na nacionalnoj razini ima samo jednu funkcionalnu stranku, a to je HDZ, još više armiran. HDZ-ova većina ostala je očuvana kao "trovremenski Taft", postojana i neuzdrmana. Aktivna koegzistencija predsjednika Zorana Milanovića i značajnog dijela oporbe, pogotovo s desne polutke, pogotovo Mosta, posustaje pred potencijalnim trgovačkim savezima, rizikom da bi Milanovićeva popudbina u izbornim utakmicama mogla predstavljati nepotreban teret. HDZ se još nije domislio prijedlogu promjena ustavnog zakona o referendumu koji bi mogao dobiti dvotrećinsku većinu i koji više ne bi izigravao volju birača; krčka se već gotovo dvije godine. Referendumsku inicijativu Katarine Peović da se u Ustav vrati pravo žena na pobačaj prekrili su ružmarin, snjegovi i šaš. Najveći saborski udarac dobio je premijer; em su ga pokušali, prvi put u sedam i pol godina vladavine, izravno rušiti, em mu neprekidnim lupanjem dok je podnosio izvješće o stanju države i nacije radu Vlade nisu dali da se čuje (doduše, tako je buka pojela i jedno od boljih izlaganja Sandre Benčić o budžetu, primjećuje Puhovski). Takvu nezahvalnost - što zastupnici ne respektiraju sve one magične brojke o rastu BDP-a, kreditnog rejtinga, 16 zaposlenih prema jednom nezaposlenom - premijer nikako ne može oprostiti i postala su pogonsko gorivo zbog kojeg se njegov svaki dolazak u Sabor pretvara u neugodan incident. Premijer napada ad hominem koga god stigne, vrijeđa i udara oporbu, ubija ih prejakim riječima, neproporcionalno njihovoj političkoj težini, a posebno su mu na meti zastupnice.

Sve bi prodao za obračun

Takav gard, ta količina srdžbe nekom neupućenom mogla bi signalizirati osjećaj inferiornosti. A to je daleko od realnosti, apostrofira Puhovski: "Premijer se stalno ponaša kao da mu loše ide, a ide mu dobro, svidjelo se to nekom ili ne. Krene teoretizirati, nizati svoje uspjehe, hvaliti se kako su bili dobri đaci kao da traži da mu oporba da peticu i to je već dosadno, osim što asocira na Socijalistički Savez i politički dekret da svi moraju biti na istoj strani." Napadi ispod pojasa eksponencijalno rastu. U toj se kategoriji izdvojila HDZ-ova Majda Burić koja je, osim što prekraja standarde hrvatskog jezika (po struci profesorica hrvatskog jezika silom "uvredi" dodaje "ije") gadno oplela po Peović, napadajući je da je lažljivica "rusoljubnog srca vjerojatno i srboljubnog" i zloupotrebljavajući glasine privatne naravi.

Žene u Saboru bolje se pripremaju, bolji su im argumenti, moćnija im je retorika. Šišaju muške kolege, kolonu po broju javljanja vodi Dalija Orešković, iza nje su Marija Selak Raspudić i Anka Mrak Taritaš. Slijede ih Miro Bulj, Domagoj Hajduković, Nikola Grmoja, Davor Dretar, Marin Miletić, Andreja Marić, Sabina Glasovac pa Katarina Peović. Puhovski vidi i prevlast u sadržaju. Na njegovoj osobnoj preferencijskoj listi najboljih, najsuvislijih zastupnika prvo mjesto drži Sandra Benčić, drugo pripada Davorku Vidoviću, koji je imao zapažene nastupe, i HDZ-ovcu Damiru Habijanu - al‘ on ode u Vladu, kao i Branko Bačić. I potom Katarina Peović, koja ostaje usamljena i slabog dometa, "spektakularna bi bila da malo spusti ton".

SDP je izgubljen i bez prijevoda, s povremenim bljeskovima onoga što je nekoć predstavljala socijaldemokratska linija. Više je tu performansa od supstance; "kad se glasalo za Habijana ostavili su fotografije bivših ministara, ali su zaboravili mostove, ne mogu pokazati ni elementarnu principijelnost", komentira Puhovski i dodaje da "Možemo! ima Zagreb i Sandru Benčić", nije uspio uzeti primat od blijedog i dezintegriranog SDP-a. Domovinski pokret vratio se u sedlo, iako razjedinjen frakcijama - jedne kojoj nije strana pomisao saveza s HDZ-om i onih kojima to ne dolazi u obzir. Najžešće političke oštrice i dalje odapinje Most, koji u globalu ostaje stranka s razornim političkim instinktom, pri čemu je sam predsjednik Mosta i saborskog kluba Božo Petrov postao nevidljiv, a stranačke boje nose Nikola Grmoja i bračni par Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić. Koalicijski potencijal su "potrajbali", za što velike zasluge pripadaju Grmoji, "Cinoberu iz Metkovića, koji bi sve bi prodao za obračun".

Tromi Jandroković

Ipak, bez tog Cinobera ne bi bilo niza inicijativa, prijerice za raščišćavanje stanja u Ini, pozivanja glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Sabor, zahtjeva za njezinom ostavkom nakon što je Vanja Marušić bila prisiljena abdicirati s mjesta ravnateljice USKOK-a zato što nije prijavila prometnu nesreću svojeg vozača, što je, prema Benčić, opravdanje ispod razine sedmogodišnjeg djeteta. Oporba se tukla za Zakon o pomorskom dobru, kojeg je unisono proglasila zakonom opasnih namjera zato što pogoduje korporacijama i investitorima velikodušnim dodjeljivanjem koncesija, te podržala građansku incijativu Javno je dobro ("Javno Je Dobro") i utjecala na neke izmjene. Tražio se odgovor na inicijativu Anke Mrak Taritaš tko je kriv za plinsku aferu i milijunske gubitke zato što je HEP-ov plin koji se kupovao po cijeni od 47 eura po megavatsatu kroz viškove u lipnju prodavan na aukcijama i za jedan cent. Sve te sjednice predugo traju, "nitko to ne može slušati osim nas nekoliko ‘luđaka‘ dulje od sat i pol, izgubi se snaga", kaže Puhovski i ocjenjuje: "Napadima na Vladu zbog svinjske kuge oporba se potpuno osramotila, to je jedino gdje je Vlada bila u pravu i jedino gdje je ugled Vlade bio ozbiljno oštećen".

Tako, ukratko, izgleda rezime ove saborske godine. Uz začin koji je otkrio GONG, da je aktualni saziv, kojim predsjeda Gordan Jandroković najtromiji u donošenju zakona. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:52