NEZADOVOLJNI PLAĆAMA

Saborska oporba uz učitelje i profesore: ‘HDZ namjerno urušava sustav znanosti i visokog obrazovanja‘

Peđa Grbin na prosvjedu 

 Damjan Tadic/Cropix

I lijeva i desna saborska oporba podržala je u petak prosvjed zaposlenih u obrazovanju i znanosti koji su se okupili na Trgu svetog Marka nezadovoljni koeficijentima za plaće koje im je Vlada ponudila.

"Ta inteligencija, koja danas vrlo lucidno, točno i duhovito vani prosvjeduje, će na kraju biti ona koja će vas doći glave, jer bez njih ne možemo, o njima ovise naša djeca“, poručila je Vladi i vladajućima Marija Selak Raspudić (Most) u govoru na slobodnu temu.

Objasnila je i zašto je Most podržao prosvjed.

"Ovo nije tek pitanje trenutka i pukog koeficijenta“, kazala je, navodeći da zaposleni u obrazovanju primaju neadekvatne plaće, da im se zbraja kolike godišnje imaju, umjesto da se gleda koliko sati rade i koliko nekada i vlastite živote riskiraju da bi odgajali našu djecu.

"Sve za obrazovne radnike, a njih, nastavno i nenastavno osoblje, više ni za što“, izjavila je, parafrazirajući izjavu predsjednika Tuđmana o Hrvatskoj.

"Ako nam je do budućnosti ove zemlje, moramo u nju ulagati“, poručio je Domagoj Hajduković (SDP), pozivajući vladajuće da osvijeste problem prosvjeta i prosvjetara koji su "uvijek zadnja rupa na svirali, a stvaraju liječnike pravnike, zastupnike“.

Sabina Glasovac (SDP) kaže da su u tri posljednje godine realni pad plaća iznosi od 3 do 11 posto, najviše u obrazovanju i socijalnoj skrbi.

"Sada, kad smo došli u priliku da možemo ispraviti nepravde, Vlada je odredila dodatno ju produbiti kroz uredbu o koeficijentima“, istaknula je, te se upitala ako obrazovanje i ljudi u njem nisu prioritet, što je?

Katarina Peović (RF), profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu objašnjava da u nastavi u visokom obrazovanju, na fakultetima, moraju prosvjedovati zato jer im je plaća 50 posto manja nego u Sloveniji. Upitavši se zašto, odgovorila je „zato jer je HDZ tako odučio, jer se namjerno urušava sustav znanosti i visokog obrazovanja".

Naglasila je i kako prosvjednici pokazuju da nisu fenjeraši, nego lučonoše, da mogu povesti prosvjede, pogotovo ako ne budu inzistirali na „vlastitom feudu“, nego ako priznaju da je u Hrvatskoj većini loše i da „trebamo povesti generalni štrajk i da trebamo povesti sve u štrajk, od onih u zdravstvu do onih u obrazovanju, javnom sektoru“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:46