OBLJETNICA

Sabor zbog Kolinde više neće biti pokrovitelj Alke

Uvjeren sam da iza svega stoji politika, ipak je izborna godina, kaže član SDP-a
Zagreb, 200515.Ured Predsjednika.Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic dala je kratku izjavu vezano za proslavu 20. godina akcije Oluja.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Sabor neće biti pokrovitelj 300. sinjske alke jer je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila molbu Viteškog alkarskog društva da ona preuzme tu ulogu, a pravila Alke nalažu samo jednog pokrovitelja.

U pozadini ove odluke, koju je Predsjedništvo Sabora donijelo prošli tjedan, najvjerojatnije je, vjeruju u SDP-u, politika. Naime, u prosincu 2008. alkari su tražili da Sabor preuzme pokroviteljstvo nad obilježavanjem 300. obljetnice Alke. To je i prihvaćeno 2009. Otada je održano šest Alki. Pokrovitelj Alke 2009. bio je Stipe Mesić, a ostalih pet Ivo Josipović. Dakle, iako su alkari tražili pokroviteljstvo Sabora kad je na vlasti bio HDZ, a predsjednici iz redova ljevice, ove su godine tražili da pokroviteljstvo ipak preuzme predsjednica, koja je na izborima pobijedila kao kandidatkinja HDZ-a.

- Uvjeren sam da iza svega stoji politika, a ovo je ipak izborna godina - kaže jedan visoki dužnosnik SDP-a.

Saborska služba za odnose s javnošću za Hinu je potvrdila da je povučeno pokroviteljstvo. - Saborsko pokroviteljstvo još je 2008. zatražio gradonačelnik Sinja, gvardijan Franjevačkog samostana i Svetište Gospe Sinjske te predsjednik Viteškog alkarskog društva. U molbi su naveli da proslava 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, osim obrane grada, obuhvaća i 300. obljetnicu Alke i Gospe Sinjske. Kako je Predsjedništvo početkom svibnja doznalo da je pokroviteljstvo prihvatila predsjednica, povuklo je odluku o pokroviteljstvu, uz želju da proslava protekne u dobrom ozračju - kažu u Saboru i napominju da organizatori nisu obavijestili Sabor da su pokroviteljstvo ponudili i predsjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:11