PRESPORA AKCIJA

Sabor: Zašto vojska nije pozvana u pomoć Metkoviću i Kosinju?

Vojska koja ima spremne agregate, čamce, brodove i helikoptere nije krenula upomoć jer je nitko nije zvao, a na svoju ruku ne smije intervenirati
 Željko Popović/Cropix

ZAGREB - Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je izvještaj od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damira Truta o poduzetim mjerama u zaštiti stanovništva i imovine na poplavljenim područjima Metkovića i i Kosinja u Lici te traži objašnjenje zbog čega nije angažirana vojska. Izvještaj je zatražio nakon žalbi stanovnika s tih područja.

Iako su vojnici i tehnika do sada redovno korišteni za pomaganje kod manjih poplava od sadašnjih ili u nesrećama poput izlijetanja vlaka kod Splita, ali i za uređivanje staza na Sljemenu ili stadiona, poziv je ovog puta izostao.

Bez poziva nema angažmana

- Ministarstvo obrane od nadležnih institucija nije dobilo poziv za angažman vojske, a bez poziva vojska ne može biti angažirana - rekao je jučer Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a. U ovom slučaju poziv je trebala uputiti Državna uprava za zaštitu i spašavanje, no očito su željeli dokazati da se bez ičije pomoći mogu boriti s posljedicama poplave. Kako neslužbeno doznajemo, u MORH-u i Glavnom stožeru neugodno su iznenađeni tvrdnjama ravnatelja DUZS-a Truta da vojska nema operativu i sredstva kojima bi pomogla stanovništvu Kosinja.

- Ne znam što bi vojnik tamo radio - rekao je prije nekoliko dana Trut. No, više osoba iz vojnih redova naglasilo je da je vojska opremljena svim potrebnim sredstvima za borbu s poplavama i u svakom trenutku, ako ih se pozove, može pomoći stanovništvu.

Odbili pomoć vojske

Iz MORH-a je početkom prošlog tjedna upućen dopis ravnatelju Trutu s pitanjem treba li Upravi pomoć vojske, a u petak im je odgovoreno da vladaju situacijom i da pomoć nije potrebna.

Prema istim izvorima, pojedine institucije s područja Like samoinicijativno su od MORH-a tražile da im pošalju nekoliko čamaca, no to nije moglo biti realizirano jer je Državna uprava ta koja koordinira cjelokupnu akciju.

U samom Glavnom stožeru prošlog tjedna je napravljena analiza sredstava i ljudstva koje bi se moglo promptno angažirati ako dođe poziv za pomoć. Zapovjedništvo za potporu posjeduje agregate za struju i crpke za vodu. Bojna za specijalna djelovanja ima gumene čamce i one s aluminijskim dnom, pogodne za ovakve situacije.

Tu je naravno i inženjerija. U slučaju poziva odmah bi angažirali i transportne helikoptere koji su pogodni za dopremu hrane i lijekova, ali i izvlačenje stanovništva. Za pomoć stanovništvu Metkovića mogla se angažirati i mornarica.

Država od nas pravi majmune već 50 godina

- Država i HEP od nas prave majmune i drže nas u kavezu već 50 godina. Držat će nas dok smo živi jer što njih briga u Zagrebu za našu nevolju - govore žitelji poplavljene Kosinjske doline koji su se jučer promrzli grijali uz vatru kod potopljenog mosta čekajući čamce da bi se prevezli do kuća koje su danima pod vodom. Voda se sporo povlači, bez struje, vode telefona, žive danima.

- HEP na našoj muci zarađuje milijarde kuna i nije ih briga što smo mi već danima pod vodom - kaže u potopljenoj Mlakvi stariji čovjek koji je sa suprugom prepušten sam sebi. Da bi došli do prvih susjeda, moraju imati čamac, a u cijeloj prostranoj poplavljenoj dolini čamaca je toliko da se mogu nabrojiti na prste jedne ruke.

U ovom dijelu Like ovo su najveće poplave od 1937. pa je nedavni upozoravajući zvuk sirena iz HE Sklope skrenuo pozornost na to da je situacija krajnje ozbiljna. Iako će u HE Senj reći da popuštanje brane Krušćica nije moguće, neki stanovnici u Kosinjskoj dolini od kada su čuli sirene često potenciraju to pitanje. - U akumulaciji iznad poplavljene doline ima 130 milijuna kubika vode, a u poplavljenom slivu čak 1,5 milijarda kubika vode. Brana je napravljena prije više od 40 godina od kamena, blata i nešto malo betona, ne znamo koliko je to danas sigurno - u strahu govore stanovnici. (Ž. Popović/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:06