SPORNO PITANJE

Sabor u petak glasa hoće li Pupovac postati predsjednik Odbora za ljudska prava

Na dnevnom redu plenarne sjednice u petak prije glasanja je i izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Milorad Pupovac

 Lucija Ocko/Cropix

Sabor će u petak zaključiti ovotjedni rad glasovanjem o točkama koje su zastupnici raspravili protekla dva tjedna, a među njima je i konačni prijedlog Kluba nacionalnih manjina da se SDSS-ova Milorada Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na dnevnom redu plenarne sjednice u petak prije glasanja su i izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva koja se tiču zahtjeva za skidanjem imuniteta za nastavak kaznenih postupaka protiv SDP-ove zastupnice Kristine Ikić Baniček, a što je, s obzirom na to da se radi o privatnim tužbama, MIP odbio.

Na glasanju će se naći niz točaka, među kojima i nekoliko zbog kojih su se "užarile" rasprave u sabornici, kao, primjerice, izmjene Zakona o Vladi kojima se osnivaju dva nova ureda za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću.

Klub nacionalnih manjina konačno je predložio svog kandidata za čelnika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a to je SDSS-ov Milorad Pupovac zbog kojeg je još ranije Domovinski pokret zaprijetio HDZ-u mogućim raskidom koalicije ukoliko on bude izabran na tu funkciju. S obzirom na to da se Pupovac u Saboru deklarirao kao oporba, a taj Odbor pripada vladajućoj kvoti u raspodjeli mjesta u radnim tijelima Sabora, ovaj prijedlog podijelio je i zastupnike oporbe.

Zastupnici su još raspravili u prvom čitanju i izmjene Zakona o sestrinstvu po kojemu bi medicinske sestre i tehničari prvostupnici, sa specijalizacijom mogli pacijentu dati terapiju ili lijek bez nazočnosti liječnika, o audiovizualnim djelatnostima, kojima se povećavaju sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela te uvodi mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela.

Raspravljene su i izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, čija je najbitnija novina da se umirovljenika koji ima manje od 67 godina života može primiti u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao do polovice punog radnog vremena.

Izmjenama se uređuju i radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice ako se ne položi.

U drugo čitanje će biti upućene i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama kojima se želi se osigurati veća ažurnost zemljišnih knjiga, a regulira se i trajno čuvanje i pohrana zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću, kao i izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

Na dnevnom redu glasanja je i izbor Tatjane Holjevac za zamjenicu pravobraniteljice za djecu, izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu te izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom za 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:24