NOVE FUNKCIJE

Sabor potvrdio Butkovića za novog potpredsjednika Vlade, a Marka Primorca za novog ministra financija

Građanima je pak poručio da za predstojeću jesen mogu mirno spavati i da ne trebaju biti zabrinuti

Marko Primorac

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u petak je sa 77 glasova za i 55 protiv potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, nakon što je bivši Zdravko Marić otišao iz Vlade na vlastiti zahtjev.

Nakon što je novi ministar Primorac prisegnuo da će dužnost obnašati savjesno i časno u skladu s Ustavom i zakonima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio mu je puno uspjeha u zahtjevnom i odgovornom radu.

Na mjesto ministra financija Primorac (1984.) dolazi s mjesta izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom.

Dosad je surađivao s Ministarstvom financija u nizu radnih skupina koje su radile na različitim krugovima poreznih reformi, kao i na modelu sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.

Također je od 2021. vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Prije potvrde glasovanjem, Primorac je u četvrtak dobio podršku nadležnog Odbora za financije i državni proračun na kojem je odgovarao na pitanja zastupnika.

Sabor iskazao povjerenje Butkoviću

Hrvatski sabor iskazao je u petak povjerenje ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću da preuzme dužnost potpredsjednika Vlade koju je obnašao ministar financija Zdravko Marić i koji je iz Vlade otišao na vlastiti zahtjev.

Najdugovječniji član aktualne Vlade dobio je glasove 79 zastupnika, 49 ih se izjasnilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

- Iskazano je povjerenje Butkoviću i za obnašanje dužnosti potpredsjednika Vlade, želim mu uspješno obavljanje ove časne i odgovorne dužnosti - rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Butković je time postao jedan od četiri potpredsjednika Vlade, ostali su Tomo Medved, Davor Božinović i Anja Šimpraga.

Preuzet će i Vladinu koordinaciju za gospodarstvo.

Rođen u Rijeci 1979., novi potpredsjednik Vlade ima veliko političko iskustvo i u Vladi i kao gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Ministar mora, prometa i infrastrukture je od početka 2016., tu je dužnost obnašao i u Vladi Tihomira Oreškovića, prije toga godinama je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik primorsko-goranske organizacije te stranke.

Diplomirao je i doktorirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Butković je ranije najavio da će Vlada i u narednom razdoblju nastojati nastaviti sa snažnim ulaganjima, intenzivirati velika ulaganja u infrastrukturu te nastaviti politiku poreznih rasterećenja.

- Svojim ću iskustvom pokušati doprinijeti radu Vlade i u suradnji s kolegama nastaviti pozitivne trendove - rekao je Butković na sjednici Odbora za Ustav na kojemu je "saslušan".

Građanima je pak poručio da za predstojeću jesen mogu mirno spavati i da ne trebaju biti zabrinuti.

- Rezultati Vlade i sve što smo dosad napravili su izvrsni i nastavljamo dalje u pripremi mjera, poreznog rasterećenja i čitavog niza stvari s kojima će Vlada izaći prije jeseni - zaključio je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12