NIŠTA NIJE PROŠLO

Sabor odbio oporbenu interpelaciju, prijedloge Bulja, Mrak Taritaš, Socijaldemokrata

Prihvaćeni su zaključci Odbora za poljoprivredu kojima se poziva Ministarstvo poljoprivrede da u cilju smanjenja korištenja glifosata pokrene dijalog s EK

Ivana Kekin, Anka Mrak Taritaš, Urša Raukar Gamulin
 

 Damjan Tadic/Cropix

Podršku parlamentarne većine nije u petak u Saboru dobila oporbena Interpelacija o radu Vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura, kao ni prijedlozi Mire Bulja (Most), Anke Mrak Taritaš (GLAS) i Kluba Socijaldemokrati.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, koji su inicirali interpelaciju, ustvrdio je da Vlada nije napravila gotovo ništa kako bi zaštitila građane od neopravdanog rasta cijena.

Tvrdi da mjesečna inflacija i dalje raste te da posebno zabrinjava rast prehrambenih proizvoda koji je zadnjih mjeseci dosegao 30 posto. „Što je Vlada učinila po tom pitanja, gdje su te puste prijetnje vladajućih da će ukinuti subvencije za one koji su lovili u mutnome, gdje su crne liste”, upitao je.

Božo Petrov (Most) kazao je da su Vlada i HNB zakazali u monitoringu cijena i da su troškovi građana eksplodirali, narasli za minimalni 400 eura po obitelji. „A Vlada to rješava obećanjima o rastu plaća iduće godine, a to povećanje je u iznosu od 60 eura u prosjeku a dugoročno će mirovine biti manje a troškovi za građane će narasti”, rekao je.

Smanjite porez na dohodak, indeksirajte mirovine prema stopi inflacije, odredite jedinstveni veći dječji doplatak, stimulirajte gospodarstvo, pozvao je Petrov.

Sabor nije podržao ni prijedlog Mire Bulja (Most) zakona o Zabrani glifosata, no prihvaćeni su zaključci Odbora za poljoprivredu kojima se poziva Ministarstvo poljoprivrede da u cilju smanjenja korištenja glifosata pokrene dijalog s Europskom komisijom kako bi se kreirale mjere i poljoprivrednim proizvođačima koji napuste glifosate kompenzirao porast troškova, te potaknula ulaganja u alternativna sredstva za zaštitu bilja.

Nije prošao ni prijedlog Zakona o logopedskoj djelatnosti Kluba Socijaldemokrata kao ni prijedlog Anke Mrak Taritaš (GLAS) da se donese Rezolucija o klimatskoj i okolišnoj krizi.

Europski parlament, kako je pojasnila Mrak Taritaš, u studenom 2019. usvojio je Rezoluciju kojom je proglasio klimatsku i okolišnu krizu te pozvao Europsku komisiju, države članice i sve globalne aktere da hitno poduzmu konkretne mjere, odnosno države članice da donesu svoje rezolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:01