LOŠ POLOŽAJ ŽENA

SABOR O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI I DANU ŽENA Glavašević: 'Smrt fašizmu, sloboda ženama!'; GLASNOVIĆ: 'Čestitam ženama što trpe manijake i teroriste'

Prošle godine u Hrvatskoj trećina ukupno ubijenih bile su žene, a 10 tisuća žena prijavilo je obiteljsko nasilje, upozorio je Bojan Glavašević (SDP).
 Dragan Matić / CROPIX

Povodom Međunarodnog dana žena većina saborskih Klubova zastupnika u četvrtak je čestitala ženama njihov dan, dok je oporba još jednom pozvala na ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Svim bakama, mamama, tetama, sestrama, djevojkama, prijateljicama, svim ženama čestitam Dan žena, kazala je Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa i HSU-a).

Mrak Taritaš: Žene imaju pravo biti drugačije

"Želim da žene ne zaborave da su ženska prava ljudska prava, da mi žene imamo pravo biti drugačije, biti svoje, pokazivati osjećaje. Jednako tako imamo pravo baviti se politikom i upravljati institucijama", poručila je

"Morate biti svoje i voditi računa da stakleni stropovi za nas ne postoje, ne postoji niti jedna prepreka koju svojom upornošću i senzibilnošću ne možemo preskočiti. Nemojte prepreke zaobilaziti, preskočite ih i idite dalje", poručila je Mrak Taritaš te još jednom pozvala premijera Andreja Plenkovića da pošalje Istanbulsku konvenciju u Sabor.

Prošle godine u Hrvatskoj trećina ukupno ubijenih bile su žene, a 10 tisuća žena prijavilo je obiteljsko nasilje, upozorio je Bojan Glavašević (SDP).

"U hrvatskom društvu gledamo porast otvorene diskriminacije žena u javnosti, demoniziranje feminističkih teorijskih postignuća, porast borbe protiv takozvane rodne ideologije kao isprika za odustajanje od ratifikacije Istanbulske konvencije", kazao je Glavašević.

Naglasivši da su žene u Hrvatskoj slabije plaćene, njihova zanimanja podcijenjena i da su na udaru predrasuda Glavašević je također pozvao na ratifikaciju Istanbulske konvencije i to prije ljetne stanke.

"Rodna ideologija jest realnost, ali ne na način na koji to govore koji ju koriste kao argument protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Jedina rodna ideologija je ona koja stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu, ona se naziva patrijarhat", rekao je Glavašević te izlaganje završio porukom "smrt fašizmu, sloboda ženama".

Ćuraj (HNS): Istanbulska konvencija nije rješenje svih problema

Stjepan Ćuraj (HNS) rekao je da na poboljšanju položaja žena još treba puno raditi i da Istanbulska konvencija, koja bi tome pridonijela, nije rješenje svih problema.

I on upozorava na slabiju plaćenost žena u odnosu na muškarce, njihov manji broj na rukovodećim pozicijama, nasilje nad ženama te naglašava da će onda kad će žene biti samostalnije i biti ravnopravnije, tada biti bolji i njihov položaj u društvu.

Dan žena čestitao je i Željko Glasnović (NZ). "Čestitam svim ženama što trpe manijake i teroriste, a najviše bih se zahvalio ženama koje su bile u ratu, sanitetskoj službi, prave su bile nisu trpile budale, nisu patile od malignog ega", kazao je Glasnović.

Čestitkama za Dan žena pridružio se i Branko Bačić (HDZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:59