ŠOKANTAN SLUČAJ

Sa Sv. Duha se oglasili o trudnici koja želi pobaciti bebu s tumorom: ‘Ima pravo na to, ali mi nemamo uvjete‘

Mirela Čavajda kaže kako ona ovo ne smatra pobačajem, već prekidom života koji neće imati smisla niti za nju, niti za bebu

Mirela Čavajda

 HRT

Mirela Čavajda, trudnica kojoj je u šestom mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu, ali i da u Hrvatskoj ne može prekinuti trudnoću, u četvrtak će biti pregledana u zagrebačkoj bolnici Merkur, javlja HRT.

Čavajdi je na redovitom ginekološkom pregledu ustanovljeno da je mogućnost da dijete preživi mala, a i da će, ako bude rođeno, imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Čavajda je rekla kako joj nekoliko liječnika u više bolnica nakon dijagnoze uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće. Također kaže kako su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit.

Sugerirali su joj, kaže, da to ode obaviti u Sloveniju. Doznavši za Komisiju tek u razgovoru s odvjetnicom, Čavajda je poslala zahtjev.

"Ja ovo ne smatram pobačajem, to za mene nije dobra riječ za to. Čitam što pišu mediji, to je jednostavno prekid života koji neće imati smisla dalje ni za mene, ni za njega. Imam nadu i vjeru da će bar netko razuman gore reći da ovo nema smisla i da ja imam pravo na izbor kao roditelj. Imam pregled, nosim sve nalaze i neki tračak nade je u meni da ipak neću morati otići u drugu zemlju. Ja nisam državljanin Slovenije, nego Hrvatske", rekla je Čavajda za HRT.

U međuvremenu, kako javlja Index, Čavajda je danas dobila odgovor iz bolnice Sveti Duh. U odgovoru su joj potvrdili da se kod njene bebe radi o teškom invaliditetu i niskoj kvaliteti živote te da se učekuje da će ona umrijeti ili u trbuhu ili u ranoj neonatalnoj dobi.

Bolnica zbog toga smatra da postoje medicinski razlozi za prekid trudnoće, no kažu kako oni na Svetom Duhu nemaju tehničke uvjete za fetocid, niti su za to educirani.

Zbog toga, poručuju, ne mogu obaviti ovaj postupak. Iz Vinogradske i Merkura zasad se još nisu oglasili.

Ministarstvo zdravstva na slučaj je u srijedu reagiralo priopćenjem u kojem stoji i sljedeće: "Nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (...) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:51