BORBA ZA BOLESNU DJECU

S RIJEČANINOM NA 'KRIŽNOM PUTU' Poduzetnik i otac dvoje djece ispričao nam je kako mu se rodila ideja da s križem krene pješice od Rijeke do Zagreba

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

- Krenulo je s novinama koje sam čitao uz kavu. Naletio sam na reportažu o djeci za čije liječenje ministar zdravstva kaže da nema novaca. Samo dvije stranice dalje, bila je priča o izraelskim avionima koje država namjerava platiti 3 milijarde kuna. Jednostavno, nisam mogao prihvatiti činjenicu da za lijekove za djecu nema novaca u proračunu, a za stare avione ima. Morao sam učiniti nešto - ispričao nam je Saša Pavlić, Riječanin koji je proteklog vikenda postao zvijezda društvenih mreža nakon što je u subotu, s velikim drvenim križem preko ramena, krenuo pješice od Rijeke do Zagreba starom lujzijanskom cestom.

Svoj je poduhvat oglasio na Twitteru i u prvom je twitu, manje-više, sve rekao - "kako ne mogu to salonski komentirati s pokojom duhovitom sličicom na temu leteće kante, napravio sam križ kojeg nosim u Zagreb dragim vođama ovog naroda, nosim ga za svu onu djecu i roditelje koji slušaju da nema novaca za liječenje, a 3 milijarde kuna za avione ima". Korisnici Twittera krenuli su ga pratiti, prenositi njegove twitove i priča se zakotrljala te vrlo brzo došla i do portala, kao i do ljudi koji su ga dočekivali po putu, nudili ga hranom i kolačima, pružajući podršku njegovoj akciji.

Noć s nedjelje na ponedjeljak proveo je u Skradu, a već u jutarnjim satima hodao je prema Vrbovskom.

- Moja želja i cilj je da se prenese poruka, da se skrene pažnja na problem kojeg vidim. Ne tražim ništa, jednostavno apeliram na savjest vladajućih. Ako oni misle da je u redi da se za 3 milijarde kupuju stari avioni dok se za lijekove nema sredstava, onda neka naprave tako, po svojoj savjesti. Križ ne nosim zbog sebe, nosim ga za tu djecu i njihove roditelje - ispričao nam je Pavlić.

Kaže da su mu se javili i roditelji koji su zahvalni na skretanju pažnje na problem, a iskustva koja je imao na sada već trodnevnom putu redom su pozitivna.

- Teško je, imam 40 kilograma tereta na sebi, ali ide - rekao nam je.

Saša Pavlić je, inače, 43-godišnjak, poduzetnik je i otac dvoje djece koja, kako nam je rekao, nisu u kategoriji onih kojima trebaju lijekovi.

- Sama činjenica da je netko obratio pažnju na ovo što radim je već korak naprijed. Nadam se da će poruka doći i do vladajućih - rekao je.

U međuvremenu, Pavliću je malo, kako sam kaže, zaštekala noga, pa mu je u pomoć priskočio prijatelj Marin Stošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:07