EPIDEMIOLOG RONČEVIĆ

‘S ovim brojkama trebali bismo imati duplo više hospitaliziranih. Mislim da znam u čemu je stvar...‘

Prema riječima glavnog riječkog epidemiologa, kolektivni imunitet koji sa sobom nosi cijepljenje i preboljenje virusa, ipak je vidljiv u četvrtom valu

Dobrica Rončević

 Matija Djanjesic/Cropix

Dr. Dobrica Rončević, glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, izjavio je kako je kolektivni imunitet koji sa sobom nosi cijepljenje i preboljenje virusa, ipak vidljiv u četvrtom valu.

– Kad se gleda udio hospitaliziranih među aktivnim slučajevima i udio među novooboljelima, vidimo jednu karakteristiku ovog epidemiološkog vala koji je posljedica stvaranja dosta velikog bazena imunih osoba. Kod ovakvih brojki, koje govore o kretanju zaraze u populaciji, očekivali bismo i dvostruko veći broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima, no to se, srećom, nije dogodilo. To je posljedica stvaranja određenog individualnog imuniteta koji ima i dobar dio pacijenata koji su zbog cijepljenja i preboljenja kod zaraze zaštićeniji od najtežih oblika bolesti, rekao je Novom listu Rončević.

Podsjetio je na to da je PGŽ kao županija, što se tiče cijepnog obuhvata stanovništva, najbolja u državi. Proces cijepljenja se zadnjih tjedana i dana također ubrzao, pa je sada povećanje cijepljenih u proteklom tjednu u odnosu na tjedan ranije veće za gotovo 21 posto, što na tjednoj razini iznosi oko 5.000 cijepljenih, bilo da je riječ o prvoj dozi ili booster dozama.

– Taj proces se zadnjih dana strahovito ubrzao, pa smo u subotu u Zavodu imali 420 cijepljenih, a u dvorani Zamet u petak 1.700 cijepljenih u jednom danu. Cijepljenje je jedna od najprimjenjivijih mjera koje štite. Ne treba zanemariti ni opće epidemiološke mjere kojih smo se dijelom odrekli, misleći da smo apsolutno zaštićeni vlastitim cijepljenjem. Po odluci Stožera potrebno je obratiti pozornost na pridržavanje općih epidemioloških mjera, poručio je Rončević.

Inače, u PGŽ-u je prvom dozom cijepljeno 51,82 posto ukupne populacije, dok je među odraslom populacijom prvom dozom cijepljeno njih 60,76 posto. Cijepljenje je završeno za 50,4 posto ukupne populacije, a kad je riječ o odraslima, taj udio iznosi 59,37 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:44