NOVA PRAVILA

S brzim antigenskim testom do covid potvrde: ‘Moći će se obaviti kod liječnika opće prakse‘

Glavna tema sastanka ministra i epidemiologa bila je najava prema kojoj će se i na temelju brzog antigentskog testa moći dobiti covid potvrda koja bi vrijedila samo za Hrvatsku

Vili Beroš

 Dragan Matic/Cropix

U utorak poslijepodne se ministar zdravstva Vili Beroš sastao s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolozima, a glavna tema razgovora bila je najava prema kojoj će se i na temelju brzog antigenskog testa moći dobiti covid potvrda koja bi vrijedila samo za Hrvatsku.

- S obzirom na pojavu boljih antigenskih testova i na vrijeme njihove reakcije, epidemiolozi misle da u ovom trenutku njihova upotreba doživljava novi vid. Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva, sve u kontekstu suzbijanja epidemije. Jučer je HZZO u kontekstu prilagodbe novoj varijanti izmijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, bio je ovo dobar sastanak, izjavio je Beroš.

- I sami znate da se od početka snalazimo u novim okolnostima koje nam nameće ova epidemija. U tom kontekstu, mislim da smo danas bili konstruktivni, izjavio je Beroš dodajući kako je prije sat vremena dobio podatke o aplikaciji lijeka protiv covida.

- Do sada je u RH aplicirano 106 doza novog lijeka i preliminarni podaci su jako dobri. Taj lijek je potrebno dati u ranoj fazi bolesti. Za sada pokazuje dobar učinak, rekao je ministar.

- Kao što je ministar rekao, sastali smo se s ciljem da nađemo rješenje i da se stvori infrastruktura za brze antigenske testove na terenu. Proširili smo mrežu testnih mjesta na više od 1000. Potrebni su nam veći kapaciteti u ovom petom valu, budući da dominira omikron varijanta. Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih testova uz pomoć HZZO-a, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Dogovorili smo i kako će se to financirati, jer bez financija nema ni testova. Jučer smo pisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, rekao je Capak.

Brze antigenske testove radit će i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, otkrio je Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Nakon jednog sastanka koji je prilagođen u novonastaloj situaciji reagirali smo jednim analitičkim pristupom gdje smo aktivirali sve naše ustanove koje su mogle raditi brze antigenske testove tako da ćemo financirati te testove u brzom postupku. U primarnu zdravstvenu zaštitu spada obiteljska medicina, stomatologija i pedijatrija. To su ordinacije koje mogu obavljati testiranja. Već je ranije određena cijena postupka, kao i samog testa. Ona ordinacija koja će raditi testove koji su donirani iz robnih rezervi bit će plaćena samo za rad, a oni koji će ih sami nabavljati bit će plaćeni i za sam test, izjavio je Vukelić.

Ljekarne zbog nepostojećih tehničkih mogućnosti neće obavljati brze antigenske testove.

- Ne postoji uputnica za ljekarnu, postoji samo recept. Testiranje će biti obavljeno u svim onim ustanovama s kojima imamo ugovor. Svi naši ugovorni partneri moći će obaviti postupak testiranja i bit će za to plaćeni. U ovom trenutku 995 primaraca to radi. Samo je na primarnoj zdravstvenoj zaštiti odluka žele li ili ne žele to raditi. Ako dođete kod svojeg liječnika i on kaže da to ne želi napraviti, onda je to problem, rekao je Vukelić.

- Koliko će to sve koštati ne znam odgovoriti. Ovisi koliko će se testova koristiti - zadnja cijena bila je nešto manje od 6 kuna po jednom brzom antigenskom testu, rekao je Capak.

- Nažalost, EK ne prihvaća potvrdu o preboljenje na temelju brzog antigenskog testa, već samo PCR-a, ali smo s nekim drugim zemljama uložili prigovor na to i nadamo se da će se to promijeniti, poručio je Capak.

Novinare je zanimalo koliko će vrijediti covid-potvrda koja se dobije temeljem brzog testa.

- To je potpuno jednako, brzi antigenski test u svrhu toga da ostvarite neko pravo vrijedi 48 sati, a PCR vrijedi 72 sata. Što se tiče trajanja covid-portvrde, tu nema razlike, objasnio je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33