GUŽVA NA KAJZERICI

Ruska invazija na Novi Zagreb: ‘Došao sam autom, dosta mi je izolacije, trebam to cjepivo!‘

Naše cjepivo nije odobreno u svijetu i zato sam ovdje. Inače sam mornar i cjepivo mi je potrebno zbog posla - govori Aleksandar (30) iz Novgoroda
 Damir Krajac/Cropix

Na mali punkt za cijepljenje na zagrebačkoj Kajzerici od jutra su nahrupili ruski državljani. Rusi su se danas tamo trebali moći cijepiti od 8 do 18 sati, ali su oko podneva preusmjereni na Velesajam jer toliko mnoštvo spomenuti punkt nije mogao prihvatiti. Tada je donesena odluka da će cijepljenje bez najave na Kajzerici biti dozvoljeno samo hrvatskim državljanima i strancima s prebivalištem u Hrvatskoj.

Interes za cijepljenje na punktu HZZO-a bio je toliki da su radnici, kako oni navode, morali izlaziti i tražiti hrvatske državljane, koji pri cijepljenju imaju prednost.

- Kad sam ujutro dolazila na posao, ovdje je bio veliki red Rusa. Dođu i prije nego što se punkt otvori i čekaju. Počeli su dolaziti još prošli tjedan - opisuje nam situaciju koju je jutros zatekla Kristina Tomašić, voditeljica punkta u Kajzerici. Naglašava da ih uistinu dolazi mnogo, a oni imaju samo jednog liječnika koji cijepi, pa nastaju velike gužve.

Glavni razlog brojnog dolaska Rusa u taj zagrebački kvart je što Sputnjik, rusko cjepivo, Europska unija nije odobrila, pa se na temelju njega ne može izdati covid-potvrda nužna za posao ili putovanje.

- Naše cjepivo nije odobreno u svijetu i zato sam ovdje. Inače sam mornar i cjepivo mi je potrebno zbog posla - govori Aleksandar (30). On je u Zagreb došao iz Novgoroda, a ovo će mu biti druga doza europskog cjepiva. Prvu su mu ubrizgali, kaže, u Francuskoj. Aleksandar nam je otkrio da je u Zagreb došao sam, da pri njegovom dolasku nije posredovala nikakva agencija.

Dok smo razgovarali s Aleksandrom, pokraj njega je bila Viktoria (22). Ona, unatoč tmurnom vremenu, nije skidala smiješak s lica. U Zagreb je došla iz Moskve, a poput Aleksandra, cijepi se jer želi uzeti dozu odobrenog cjepiva. Planira putovati po svijetu, a trenutno to ne može, kaže, a da ne završi u samoizolaciji.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Danas ću uzeti prvu dozu, ali ću se u Zagreb vratiti i po drugu. Želim putovati, ali ne i biti u samoizolaciji. Zato sam ovdje - govori nam vesela Viktoria. Ona će u Zagrebu ostati četiri dana, a navodi da je došla sama.

- Čitala sam o tome da agencije organiziraju grupne dolaske. No, nisam se odlučila za to. Čak ni ne znam ljude koji su došli ovamo putem agencije - pripovijeda Viktoria.

U Hrvatsku je na svoju ruku došao i Dimitrij (35). On se na daleki put, tvrdi, zaputio autom. Na putovanju su mu društvo činili prijatelji.

- Ovdje sam jer mi je potrebno europsko cjepivo. Već sam uzeo dvije doze Sputnjika, a ovo će mi biti prva nekog drugog cjepiva - otkriva Dmitrij. Dodao je još i da se od svih mjesta odlučio baš za Hrvatsku zato što se "tu lagano cijepiti".

Dmitrij se na kraju nije cijepio na Kajzerici. Ruski su državljani, naime, preusmjereni na Velesajam oko podneva zbog opterećenja kapaciteta omalenog punkta. Kad se među njima proširila vijest da za nenajavljeno cijepljenje moraju imati barem prebivalište u Hrvatskoj, bili su vidno nezadovoljni. No, ipak su se uputili na najveći zagrebački punkt za cijepljenje.

image

Alexander i Viktorija iz Rusije

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Tražila sam da se tamo prebace. Jednostavno smo premali punkt za toliko ljudi. Naši su građani prioritet pri cijepljenju jer jedino tako možemo poboljšati epidemiološku sliku - objašnjava odluku voditeljica Kristina Tomšić. Upozorava na to da oni imaju samo jednu sobicu za cijepljenje i da u takvim zahtjevima nisu mogli pružiti ljudima potrebnih 15 minuta da sjede nakon cijepljenja kako im ne bi slučajno pozlilo.

- Moraju odsjediti nakon što prime cjepivo. Što ako padnu kad izađu - pita se Tomšić. Rekla je da su u jednom trenutku radnici punkta izlazili i među okupljenima tražili hrvatske državljane koji su se došli cijepiti.

Tomšić nam je rekla da na njihovu punktu neće unaprijed biti onemogućeno cijepljenje stranim državljanima bez prebivališta u Hrvatskoj, ali da će se sve sljedeće odluke donositi iz dana u dan, ovisno o tome može li njihov kapacitet podnijeti takve zahtjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:51