PRESUDA ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT

RUŠENJE STAROG MOSTA U MOSTARU BILO JE PRETJERANO, ALI LEGITIMNO Sudsko vijeće prihvatilo Praljkov argument

 AFP

Haaški suci su prihvatili argument Slobodana Praljka da je Armija BiH Stari most u Mostaru stalno koristila za dostavu municije i hrane svojim postrojbama na desnoj obali Neretve. Tročlano sudsko vijeće većinom je glasova, što znači uz protivno mišljenje predsjedavajućeg suca Antoanettija, presudilo da je rušenje Starog mosta "predstavljalo neproporcionalnu štetu iako ga je Armija BiH koristila pa je zato za HVO bio legitiman vojni cilj".

Po sažetku presude pročitanoj jučer u sudnici, sudsko vijeće za rušenje mosta smatra jednako odgovornog i Milvoja Petkovića i Slobodana Praljka, koji je baš na dan rušenja mosta 9. studenoga 1993. bio razriješen dužnosti načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Praljku je bilo jako stalo da skine krivnju za rušenje mosta, a na kraju sudsko vijeće uopće nije ulazilo u to s koje je strane ispaljena kobna granata.

Jedan tenk HVO-a je 8. studenoga, rekao je antoneti, cijelog dana otvara paljbu po Starom mostu. Most se srušio ujutro 9. studenoga.

Sudac Antoanetti je rekao da je on o rušenju mosta imao posebno mišljenje, koje je priložio presudi, ali sada ga nije izložio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:21