ISPALTE NA CRNO

RUKOPISI KOJI RUŠE ISKAZ Honorare za suradnike Core Medije određivala Dijana Čuljak

 Damjan Tadić / CROPIX

Je li Dijana Čuljak, donedavna zvijezda HTV-a, imala puno veću ulogu u poslovanju Core Medije nego što je navela u svjedočenju pred nadležnim tužiteljstvom u istrazi protiv svog bivšeg supruga, sada optuženog Vladimira Šelebaja? Je li svjesno lagala da bi i sama izbjegla procesuiranje?

Jutarnji list u posjedu je dokumentacije iz koje prozilazi da je sudjelovala u poslovima Core Medije puno više od pukog komentiranja već napravljenih emisija, kako je izjavila u svom iskazu. Dijana Čuljak kao svjedokinja je ustvrdila da je sve vodio njezin bivši suprug.

Bilješke za isplate

Međutim, Jutarnji list došao je do bilješki u kojima se razrađuju ideje za projekte Core Medije koji su se prodavali televizijskim kućama, navodi što je sve potrebno, od režije, do džinglova, kao i troškovnici. U jednoj od tih bilješki na kuverti formata A4 među nizom ispisanih brojki, uglavnom uz naznake radi li se o kunama ili eurima, razrađena je i podjela 60.000 kuna, koje su pretvorene u 8000 eura.

“Ruža 2000, Hlo 1500, Silva 1000, Ja 3500”, napisano je s vidljivim prepravcima nekih bojki. A “Ja 3500” iz ovog popisa odnosi se po svemu sudeći upravo na Dijanu Čuljak. Naime, usporedbom njezina originalnog rukopisa s bilježaka do kojih smo došli, već se na prvi pogled može zaključiti da se radi o istom rukopisu.

Primjerice, ime Dijana koje se spominje na jednoj od bilješki potpuno je identično napisano kao i u njezinu originalnom potpisu. No tek će se na sudu grafološkim vještačenjem moći otkloniti svaka sumnja radi li se doista o njezinim bilješkama. Ovi dokumenti, koje tijekom istrage nisu došli ni u ruke istražiteljima, mogli bi “ući” u sudski spis u slučaju Core Media.

Čuvanje trudnoće

Podsjetimo, u predmetu Core Media uz izvlačenje 17 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot, za što su optuženi Šelebaj i četvero njegovih pomagača, spominju se među ostalim emisije “U Sridu” i “1 na 1”. A među bilješkama do kojih smo došli upravo se razrađuje ideja za jednu od tih emisija, te su sastavljeni grubi troškovnici, koji međutim, uglavnom odgovaraju podacima utvrđenima tijekom istrage.

Čini se da je upravo Dijana Čuljak, iako tvrdi da je u vrijeme pokretanja tih projekata čuvala trudnoću i ništa nije radila, itekeko sudjelovala u planiranju emisija, kao i u podjeli novca. Tako u jednoj bilješci navodi: “Politički magazin u kombinaciji s okruglim stolom i gostima - u 2 dijela emisije, politički magazin s prilozima, malo je otkačeni i komentari su kao na Radiju 101, cinični, otkačeni a ne kao u standardnim pol. magazinima.” Potom pod naslovom “Trebamo” u natuknicama navodi: “najavnu špicu, jinglove između priloga/ 1 ili 2 jingla, jingl za glupost tjedna, jingl za prijelaz sa magazina na okrugli stol s gostima, odjavna špica”.

U sridu

U sljedećoj bilješci izravno se navodi “Srida” te su napisane natuknice što je sve potrebno, od beta montaže, preko broja kamera, buba, mikrofona reportažnih kola, sati snimanja i slično. U istoj bilješci spominju se i takvi podaci vezani za “1 na 1”. Pritom su napisana imena i brojevi telefona osobe koja ima beta kameru i još nekih ljudi vezano uz rasvjetu i slično.

Tu je i bilješka na čijem vrhu stoji “1 na 1”, a potom se navodi: “glamurozni talk show s atraktivnom voditeljicom. Svjetla RAI-jevska scena...”

Na istom listu nalazi se i popis osoba koje bi trebale sudjelovati u jednom projektu (vjerojatno “U sridu”), od urednika, preko novinara, sve do publike. “5000 kuna publika po emisiji, 3 komentatora 700 e”, stoji u bilješkama zajedno s honorarima za urednike, novinare i ostale suradnike.

Cijene produkcije

Nadalje, na jednom papiru posebno se razrađuje rubrika “Week Report”. Pri vrhu, sa strane je navedeno koliko stoji jedan dan troškova za kemeru i montažu, a ispod sljedi popis: “3-4 termina kamere 1500 eura, 10 sati montaže 1500 eura, 6 sati off line 800 eura, arhiva HRT, 2-3 novinara 600 eura, spiker 150 eura...” Ukupno se dolazi do iznosa od 4550 eura te se dodaju troškovi režisera, realizatora i njegova asistenta. Ukupno 5000 eura. Pribrajaju se, bez navođenja pojedinačnih iznosa i troškovi za urednika, špicu, džinglove, prostor i tajnicu te se dolazi do krajnjeg troška za emisiju od 11.000 eura, koji su preračunati u 80.000 kuna.

Na jednom od listova s bilješkama Dijana Čuljak, kako smo zaključili, navodi imena raznih suradnika, organizatora, producenta, sekretarice i novinara s iznosima koje trebaju dobivati. Pritom su navedeni dani i vrijeme snimanja.

I konačno, vraćamo se kuverti s početka priče, koja ima i drugu stranu ispunjenu bilješkama. I na toj strani kuverte razrađena je podjela novca. Ovoga puta “autorica” kreće od svote od 130.000 kuna ispod koje je navedeno “Glamur - Štorić”. Po stavkama od 1. do 8. nabrojano je sve, od najave emisije, preko špice, reportaže, događaja dana, džinglova, in i out...

Glamur-Štorić, projekt koji je koštao 4550 eura po emisiji

U stavci “Glamur - Štorić” uz iznos od 4550 eura spominju se pojedinačni troškovi kamera, montaže, honorara. Na koncu opet podjela preostalih 100.000 kuna. Ovog puta u kunama. “Ruži 15.000, Silvi 15.000, Hlo 15.000, Ja 55.000”.

A upravo je Vladmir Šelebaj u svojoj obrani izjavio da je novac izvučen iz Core Medije, među ostalim, na ruke predavan Hloverki Novak Srzić, njezinoj sestri Ruži, Siniši Svilanu, koji je u međuvremenu optužen, te njegovoj supruzi Silvani Mustapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:23