NOVI ZAKON

Roditeljima djece s teškoćama u razvoju naknade za dopust rastu za 1829 kuna

Povećavaju se i naknade za roditelje koji rade polovicu radnog vremena, roditelje blizanaca i svakog trećeg i sljedećeg djeteta

Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u više je navrata ukazivala da iznos ove naknade nužno mora pratiti povećanje drugih naknada

 Damir Krajac/Cropix

Zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta od iduće će godine umjesto 2328 kuna, primati 4157 kuna novčane naknade, definirano je u novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao u petak na javno savjetovanje.

Ova nepravda ispravlja se nakon pritiska Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja s teškoćama u razvoju koji su u svibnju bili na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, jer su tadašnjim izmjenama zakona, u kojima je uveden obvezni očinski dopust i povećane naknade, roditelji djece s teškoćama bili izostavljeni.

Preporuke

Ovim zakonskim rješenjem sada se povećava iznos novčane potpore za zaposlene i samozaposlene roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života sa 70 posto proračunske osnovice mjesečno, na 125 posto proračunske osnovice, s čime se uvažavaju i preporuke Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Pravobraniteljice za djecu koje su u više navrata ukazivale na potrebu kako iznos ove naknade nužno mora pratiti povećanje drugih naknada.

Na isti način povećavaju se i naknade za roditelje djeteta koji rade polovicu radnog vremena, a ovim izmjenama obuhvaćeni su i roditelji blizanaca i svakog trećeg i sljedećeg djeteta. I ove naknade povećavaju se na 4157 kuna za zaposlene roditelje koji koriste roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci, odnosno oni koji koriste dopust nakon proteka prvih šest, odnosno osam mjeseci ako oboje koriste dopust.

Kada se uvodio obvezni očinski dopust, nekako su bili zaboravljeni i posvojitelji. Sada se uvodi novo pravo na dopust drugog posvojitelja u neprekidnom trajanju od 10 radnih dana za slučaj posvojenja jednog djeteta, odnosno 15 radnih dana za slučaj posvojenja blizanaca ili više djece, ili djeteta s teškoćama u razvoju, a koje posvojitelj može koristiti do isteka šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o posvojenju. Oni će imati pravo na punu plaću.

Ove izmjene, koje na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine, proračun će u 2023. koštati 144,6 milijuna kuna, a 2024. i svake iduće godine dodatnih 157,7 milijuna kuna.

Očevi korisnici

U 2021. bilo je 5064 korisnika prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine života. U istom razdoblju bilo je i 10.104 korisnika prava na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. Ukupno isplaćen iznos svih naknada u 2021. iznosio je 2,83 milijarde kuna, što je povećanje od 55 posto u odnosu na 2016. Povećan je i ukupni broj korisnika za osam posto, s 161.190 korisnika u 2016. na 173.444 korisnika 2021.

Broj očeva korisnika porastao je za 152 posto, točnije, s 3459 korisnika u 2016. na 8719 u 2021. Povećao se i udio očeva u ukupnom broju korisnika, s 2,1 posto na pet posto, a broj korisnika roditeljskog dopusta porastao je za 18 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:25