MINISTAR FUCHS

‘Roditelji pritiskom na učitelje stvaraju medvjeđu uslugu svojoj djeci. Poslali smo inspekciju u školu‘

‘Pritisak je nedopustiv. To je išlo do te mjere da smo zabranili dolazak roditelja u školu mjesec dana prije kraja školaske godine‘

Radovan Fuchs

 Ranko Šuvar/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je postupak predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović u čijem se mailu, upućenom gimnaziji koju pohađa njezin sin, prepoznaje pritisak na promjenu zaključnih ocjena.

- Problem je u tomu što roditelji pritiskom na učitelje stvaraju medvjeđu uslugu vlastitoj djeci. Jedino učitelji i nastavnici mogu adekvatno ocijeniti učenike, a oni ne trebaju popuštati pritiscima. Da li je ravnateljica popustila, vidjet ćemo. Poslali smo inspekciju u školu kako bismo vidjeli u kojemu su vremenu korigirane ocjene. Zaključna ocjena i po pravilniku nije čisti prosjek ocjena dobivenih tijekom školske godine, ima tu i drugih elemenata. Pritisak je kao što sam rekao nedopustiv. To je prisutno već dulje vrijeme kao pojava. išlo je do te mjere da smo zabranili konzultacije roditeljima mjesec dana prije kraja škole, no tehnologije su prisutne... Ono što je nezgodno jest da bi sve javne osobe, bilo iz političkog ili drugog miljea, trebale biti svjesne težine kada rade ovakav pritisak. Meni je nerazumljivo zašto to rade. Neki će reći jedino je prosjek ocjena bitan, no to je fama koja se provlači, a nije točna. Mi imamo problem s nekoliko škola, najčešće su to gimnazije koje slove kao prestižne. Na koncu ćete vidjeti da nitko neće ostati neupisan, a uz to ove godine imamo tisuću maturanata manje no lani, izjavio je Fuchs.

Dodao je kako treba ukazivati na nedostatke škole ili nastavnika, međutim, za to postoje jasno propisani načini. - U ovome slučaju, pritužba o konkretnoj gimnaziji nije došla nadležnim institucijama. Prema tome, za ovo smo čuli iz medija i reagirali smo slanjem inspekcije. Tko ima pritužbu, neka napiše i inspekcija će provjeriti stanje, poručio je ministar.

Na upit je li ovo dokaz da je školski sustav trul, Fuchs je odgovorio kako ne treba generalizirati. - Nije trul, on je nešto što je podložno promjenama, prema tome, treba ga kontinuirano mijenjati i reformirati.

Na konkretno mišljenje je li gospođa Milanović napravila pritisak, Fuchs je odgovorio kako ne osporava pravo gospođe Milanović da pošalje mail, no vidjet će se zašto je došlo do korekcije ocjena.

- Ako se htjelo ukazati na nedostatak funkcioniranja nekog segmenta u školi, bilo bi učinkovitije da je mail poslan Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja bi provjerila eventualne propuste. Da je poslala mail u Agenciju, to ne bi bio pritisak, već njezina sumnja u to da nastavnica ne radi dobro.

Fuchs je također potvrdio potvrdio da ni Agencija za znanost i obrazovanje, ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ni Prosvjetna inspekcija nisu dobili pritužbu na profesoricu u pitanju.

Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati slučaj pritiska gospođe Milanović na gimnaziju koju pohađa njezin sin.

- Svi čitaju to pismo, čitam i ja, neću komentirati takve stvari, za razliku od njega (Zorana Milanovića, op.a.) koji bezočno vrijeđa - ne samo mene, članove Vlade, moju obitelj, majku, pokojnog oca, mene osobno, na način kojim je snizio političku kulturu. Ja ne želim komentirati njegovu obitelji ni u kojem smislu, imam tu liniju, to sam propustio učiniti u nizu situacija do sada u zadnjih šest godina, tu praksu neću mijenjati ni danas – kazao je premijer Plenković, dodajući kako je važno da ljudi vide razliku - "daleko smo mi od istoga"-

Na novinarsko pitanje Ranka Stojanca s N1 što ovakav mail govori o našem školstvu, te je li vrijeme da kažemo da imamo truli sistem, premijer je kazao kako ne zna otkuda ta optika.

- Ovo je konkretan problem pa neka ga se komentira tako, imate ovdje ministra Fuchsa, pa neka on komentira, ali dobri ste Ranko, svaka čast, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:36