‘ISPISAT ĆEMO IH!‘

Roditelji izluđeni apsurdima samoizolacije: Vrtići uzmu do 1000 kn, a djeca - doma. Dokad?

Kada se odgojiteljica ili samo jedno dijete razboli, svi odlaze u samoizolaciju. Ispisat ćemo djecu iz vrtića, prijete roditelji

Ilustracija, prazan vrtić

 Saša Burić/Cropix

Prošle smo godine svoju djecu odlučili ispisati iz vrtića jer zbog samoizolacije često nisu niti odlazila u vrtić, a za njih dvojicu morali smo izdvajati oko 1200 kuna mjesečno. U pomoć su nam uskakali naši roditelji, pa nam se zato plaće nisu smanjile, ali je utjecaj na psihičko zdravlje bio nezamisliv - govori nam majka blizanaca iz Rijeke.

I dok su roditelji školaraca podijeljeni po pitanju toga je li kućno testiranje djece jednom tjedno prihvatljiva opcija, roditeljima mališana koji su još u vrtićima takva se mogućnost niti ne spominje. Kada se odgojiteljica ili samo jedno dijete iz skupine razboli, svi odlaze u samoizolaciju na deset dana. Budući da se radi o maloj djeci, jedan od roditelja mora ostati kod kuće s najčešće potpuno zdravim djetetom.

Prvi udarac

- Odgojiteljice su razumjele našu odluku i mislim da nismo jedini koji smo se odlučili na taj korak. Grad Rijeka nije baš 'prijatelj djece' niti provodi intenzivnu pronatalitetnu politiku jer da ju provodi, vjerojatno bi mnogo toga bilo drugačije - kritična je mama kojoj je žao što su djeci, kako kaže, oduzeli period života koji je njihovu starijem sinu ostao u divnom sjećanju.

Ipak, svjesna je da su pandemija i mjere koje su zbog nje uslijedile zadale prvi udarac inače bezbrižnom periodu u životu djeteta i prije ispisa iz vrtića.

- Djeca su cijelo vrijeme bila zbunjena i samo su djelomično razumjela situaciju. Znali su samo da više vremena provodimo zajedno i da moramo biti pažljivi da se ne razbolimo - prisjeća se.

U nezahvalnoj situaciji našla se i Nikolina Dasović iz Bjelovara, čija je mlađa kći u samoizolaciji bila više od sedam puta. Cijena vrtića cijelo je vrijeme ista.

15 radnih dana zaredom

- Prema ugovoru koji smo potpisali, do smanjenja cijene dolazi samo ako dijete izostane 15 radnih dana zaredom, što se rijetko događa. Ovako kad stalno odlaze u izolaciju i opet se iz nje vraćaju, nikako se ne može nakupiti toliko dana - objašnjava.Slična je situacija i u Splitu.

Lidija Ivančić tvrdi da je njezina kći, što zbog bolesti, a što zbog samoizolacija zbog druge oboljele djece iz vrtićke skupine, u svibnju u vrtiću bila samo pet dana. Iznos koji plaćaju ostao je isti jer do smanjenja cijene dolazi tek nakon što dijete izostane 30 dana u kontinuitetu.

- To mi je potpuno razumljivo kada je riječ o normalnim uvjetima i uobičajenim dječjim bolestima, ali ne i u ovom slučaju. Meni, konkretno, plaća nije smanjena jer sam suvlasnica tvrtke u kojoj radim, ali znam da je mnogo mama lani dalo otkaz kako bi ostale kod kuće s djecom baš zbog čestih samoizolacija - kaže Lidija, koja ne vjeruje da bi kućna testiranja djece mogla riješiti problem.

- Mislim da to neće utjecati na širenje covida baš zbog primjera kao kada je naše dijete dobilo simptome u petak ujutro i test je bio negativan, a nakon 24 sata je bio pozitivan - dodaje. Nikolina bi, pak, između ovakve organizacije rada vrtića i testiranja djeteta kod kuće nedvojbeno izabrala testiranje.

- Ni ta opcija nije savršena i sigurno se svi s time ne bi složili, ali meni je jednostavno prestrašno da malo dijete koje je zdravo tako dugo držimo zatvoreno u kući - zabrinuta je.

Susretljiv poslodavac

Mlađoj kćeri je najteže objasniti, kaže Nikolina, zašto njezina starija sestra, školarka, smije izlaziti iz kuće, a ona ne smije.

- Objema kćerima je sve ovo već postalo prenaporno i na sam spomen samoizolacije postaju frustrirane. Nije smak svijeta, sve se može objasniti, ali stvari ne bi trebale funkcionirati ovako - govori ova mama. Osim što ju djeca ne vole, samoizolacija nije omiljena ni njihovim roditeljima, koji zbog nje izostaju s posla. Nikolinin poslodavac je, naglašava, izrazito susretljiv, pa se ne mora brinuti o smanjenju plaće ili otkazu zbog čestih izostanaka s posla.No, što kada baka-servis nije opcija?

- Suprug i ja radimo u školstvu, pa si usklađujemo smjene, ali da je riječ o nekom drugom sektoru, stvarno ne znam kako bismo uspjeli proći pet samoizolacija samo od ovog rujna - kaže mama Andrijana iz Đakova. Za jaslice i vrtić mjesečno izdvajaju oko 1000 kuna, bez obzira na to što djeca u njima nisu uspjela provesti, tvrdi, ni deset dana zaredom.

- U vrtiću nitko nije ponudio da se smanji cijena niti se o tome razgovaralo s roditeljima, pa smo sami odlučili kontaktirati ravnateljicu, koja je poslala dopis osnivaču vrtića da vidi može li se s time nešto učiniti - optimistična je Andrijana.

I vi dobijete plaću kada ste na bolovanju

Stav da bi vrtići trebali spustiti cijene ovisno o broju dana koje je dijete provelo kod kuće ne dijele baš svi roditelji.

"Kao što i vi dobijete plaću kad ste na bolovanju, tako ju vrtić mora isplatiti odgojiteljima i ostalom osoblju, zar ne?

Odgojitelj mora raditi bez obzira na to ima li punu grupu ili nema, baš kao što treba normalno dobiti plaću ako je u samoizolaciji zbog nekog od djeteta iz grupe", jedan je od komentara na pitanje koje smo postavili u Facebook grupi koja okuplja roditelje.

"Teško je izračunati postotak vode, struje, održavanja zgrade, hranu, čišćenje, usluge odgojitelja za nekoliko dana za jedno dijete, tako da razumijem da je cijena ista. Realno, mogli bi izračunati neko smanjenje, ali sigurno to nije tako lako", dodala je jedna majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:47