VIŠE OD 3 TISUĆE POTPISA

ROBERT JANKOVICS PREDAO KANDIDATURU DIP-u Ponovno u Saboru želi zastupati mađarsku nacionalnu manjinu

 Patrik Macek / PIXSELL

Kandidaturu za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine u petak je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predao Robert Jankovics, kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH).

Od potrebnih sto, svoju je kandidaturu Jankovics podupro potpisima više od tri tisuće birača.

DZMH je u nepunih šest dana za mene i mog zamjenika prikupila 3. 617 potpisa, to je velika potpora, ali i velika obveza, rekao je Jankovics koji s optimizmom gleda na skore izbore.

"Nadam se da ćemo iskazano povjerenje ponoviti i na izborima 5. srpnja, cilj je nastavak svega što smo započeli u proteklom mandatu, prije svega kulturna autonomija mađarske zajednice koja živi u Hrvatskoj“, kazao je.

Jankovics je bio zastupnik mađarske manjine u nedavno raspuštenom 9. saborskom sazivu, mandat je osvojio u rujnu 2016. kada mu je protukandidat bio Šandor Juhas (Savez mađarskih udruga), tada je osvojio 53 posto glasova, Juhas 47 posto.

Godinu prije uspješniji je bio Juhas, osvojio je 50,2 posto glasova, a Jankovics 49,8 posto.

Iako se mogu podnositi od 3. lipnja, DIP je do danas zaprimio samo četiri kandidature, sve četiri za 12., manjinsku izbornu jedinicu.

Dolazak u DIP u petak je najavila široj javnosti manje poznata Hrvatska stranka građanskog otpora, koja na izbore namjerava izaći u tri izborne jedinice.

Zasad je poznato da u nedjelju, 14. lipnja svoju kandidaturu predaje Demokratski pokret Miroslava Škore, a u utorak, 16. lipnja Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Kandidature se mogu podnositi do ponoći 16. lipnja, nakon čega DIP ima 48 sati za provjeriti zaprimljene liste i potom objavi zbirnu listu pravovaljanih kandidatura.

Kada to učini, 17., odnosno 18. lipnja i službeno će krenuti predizborna promidžba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:01