ZAJEDNIČKA EU BUDUĆNOST

RIJEŠENO PITANJE LJUBLJANSKE BANKE Josipović i Pahor u zajedničkoj izjavi ističu zadovoljstvo Memorandumom

 CROPIX

ZAGREB - Predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović i Republike Slovenije Borut Pahor objavili su zajedničku izjavu povodom potpisivanja Memoranduma o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade u kojoj ističu svoje zadovoljstvo potpisivanjem tog Memoranduma, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika.

"Predsjednici Republika Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Ivo Josipović danas u zajedničkoj izjavi izražavaju zadovoljstvo potpisom Memoranduma o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade vezano uz problematiku Ljubljanske banke u Hrvatskoj. Ponavljamo naše čvrsto uvjerenje koje smo naglasili na prvom neformalnom susretu u Salzburgu, kako je time omogućena ratifikacija Pristupnog ugovora Republike Hrvatske EU u Državnom zboru Republike Slovenije", stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskog i slovenskog predsjednika.

"Naglašavamo našu odlučnost da ćemo ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine iskoristiti za produbljivanje svestrane suradnje među našim narodima i državama, u kontekstu zajedničke europske budućnosti. Tome će pridonijeti također naš prvi službeni susret u Zagrebu ubrzo nakon ratifikacije pristupnog ugovora u Državnom zboru Republike Slovenije", dodala su dvojica predsjednika.

Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su u ponedjeljak u Mokricama Memorandum o suglasnosti kojim se rješava i posljednje otvoreno pitanje između Hrvatske i Slovenije koje je bilo prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Ljubljani. Slovenska vlada još će ovoga tjedna uputiti u parlament zahtjev za početak procesa ratifikacije, najavio je Janša, dodajući da bi proces ratifikacije trebao biti završen do kraja ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:43